10 grans fortunes podrien pagar totes les vacunes Covid amb els beneficis del 2020
Un home de més de 80 anys rep la vacuna d'Oxford-AstraZeneca, aquest divendres a Manaus, al Brasil (Reuters)

10 grans fortunes podrien pagar totes les vacunes Covid amb els beneficis del 2020

Oxfam denuncia que les grans fortunes ja s'han recuperat de la crisi del coronavirus, mentre que centenars de milions de persones trigaran una dècada o més

RedaccióActualitzat

L'ONG Oxfam assegura que l'augment del patrimoni de les 10 persones més riques del món durant el 2020 permetria pagar les vacunes necessàries per a tota la humanitat contra la Covid-19.

Són sobretot fortunes relacionades amb serveis digitals, que han vist créixer la demanda durant la pandèmia de coronavirus degut a les restriccions que han mantingut la gent a casa.

"El virus de la desigualtat"

Oxfam ho afirma en l'informe "El virus de la desigualtat", publicat coincidint amb la celebració del Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

En l'informe es precisa la dada d'aquest augment patrimonial: més de 440.000 milions d'euros, una xifra que s'assegura que seria suficient per pagar totes les vacunes contra la Covid-19:


Altres informes recents afirmen que no vacunar ràpidament tota la població mundial tindrà un cost astronòmic, fins a 9 bilions d'euros, perquè endarrerirà la recuperació econòmica als països més pobres.


Elon Musk i Jeff Brezos, al capdavant de la llista

Elon Musk
El fundador i propietari de Tesla, Elon Musk, en una imatge d'arxiu

Qui ha vist augmentar més la seva fortuna durant l'any passat, amb més de 100.000 milions d'euros, és el propietari de Tesla, Elon Musk.

El segueix el que és l'home més ric del món, el propietari d'Amazon, Jeff Brezos, que ha afegit uns 65.000 milions d'euros al seu patrimoni previ.

L'informe calcula que amb aquest augment patrimonial Brezos podria repartir una paga extra de 85.000 euros a cadascun dels seus gairebé 900.000 treballadors.

En la llista destaca la família francesa Arnaud, propietària de desenes de marques de luxe, i també hi ha Bill Gates, Mark Zuckerberg i Warren Buffet.

Recuperació en 9 mesos

En l'informe l'ONG també afirma que a les 1.000 fortunes més grans del món només els han calgut 9 mesos per recuperar-se de les pèrdues provocades per la crisi del coronavirus.

L'ONG atribueix aquesta recuperació als programes governamentals per evitar que el sistema econòmic s'ensorri:

"Amb un suport sense precedents dels governs per a les seves economies, el mercat de valors ha crescut, augmentant la riquesa multimilionària, fins i tot mentre l'economia real afronta la recessió més profunda en un segle."


En aquest sentit, la recuperació dels rics contrasta amb l'augment de la pobresa a causa de la pandèmia, i que Oxfam calcula que està afectant o afectarà entre 200 i 500 milions de persones.

L'informe assegura que l'augment de les desigualtats no es limita a unes zones determinades del planeta, sinó que augmentarà arreu, i prediu que la recuperació durarà com a mínim una dècada.

Un home gran rep una vacuna contra la Covid-19, aquest divendres a Sale, al Marroc (Reuters)
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Pobresa
Anar al contingut