Barcelona

Seguiment massiu a les farmàcies del segon tancament en poc més d'un any pels impagaments

Ha estat la segona aturada en poc més d'un any per un deute que ja supera els 400 milions d'euros. Un miler de farmacèutics s'han concentrat davant la Delegació del Govern espanyol per exigir solucions. Tot i que Llanos de Luna els ha promès que es desbloquejaria el pla ICO per pagar proveïdors, encara no tenen cap calendari damunt la taula.

RedaccióActualitzat

El segon tancament patronal de les farmàcies en poc més d'un any ha tingut un seguiment massiu. Les més de 3.000 farmàcies catalanes han tancat aquest dijous durant tot el matí durant cinc hores, fins a dos quarts de dues del migdia, per protestar pels impagaments de l'administració. Els farmacèutics han reclamat el cobrament del deute que puja a 416 milions d'euros, corresponents als mesos de novembre i desembre del 2012 i de maig i setembre del 2013.

Les dades de seguiment de la protesta que han donat el sector i el govern coincideixen. Els farmacèutics asseguren que, mentre ha durat el tancament, la dispensació de receptes ha caigut un 80%, una dada que concorda amb la de Salut, que ha indicat que l'activitat ha estat un 21% de la d'un dia normal.

Els serveis mínims, que obligaven a tenir oberta una de cada deu farmàcies, han funcionat amb normalitat. La xifra és semblant a les farmàcies d'urgències obertes un dia festiu qualsevol.

Alguna farmàcia, com la Coma-Cutillas, situada al número 62 del carrer Taulat de Barcelona, que no apareixien entre les que tenien torn de guàrdia i no estava inclosa en els serveis mínims, ha optat per obrir, però s'ha desconnectat del sistema del CatSalut. És a dir, ha optat per cobrar als clients el 100% del cost dels medicaments. "Ningú ha protestat i tothom ho ha entès", ha afirmat Isabel de la Coma, responsable de la farmàcia.

Concentració davant de la delegació del govern espanyol

Un miler de farmacèutics s'han concentrat davant la delegació del govern espanyol per exigir solucions i han tallat més d'una hora el trànsit del carrer Mallorca a la cruïlla amb Roger de Llúria.

Vestits amb bates blanques, els concentrats, provinents sobretot de les comarques de Barcelona i Girona, han ensenyat pancartes amb lemes com ara "Els farmacèutics diem prou" o "Montoro paga a la meva cap, sóc gran per emigrar".

El president del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, s'ha reunit amb la delegada del govern a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per exigir-li que desbloquegi els fons de l'ICO que han de servir per saldar el deute. De Dalmases li ha advertit que les protestes continuaran fins que no hi hagi una data de pagament concreta i "el deute estigui ingressat" als comptes dels farmacèutics.

Llanos de Luna li ha contestat que "avui mateix" es donarà l'ordre per desbloquejar aquest pla, però no ha concretat cap calendari de pagament.

De Dalmases ha fet una crida al Consell de Ministres perquè aprovi aquest divendres el pagament de les factures previstes en aquest Pla ICO Proveïdors, que entén que és l'"única possibilitat" que tenen de cobrar una part del deute.

En roda de premsa, De Dalmases ha dit que "no entendria" que al consell d'aquesta setmana "no es prengués la decisió". Per al president dels col·legis farmacèutics, la Generalitat és qui té tota la responsabilitat en el subministrament de fàrmacs, però ha explicat que la crida a l'executiu espanyol respon a una qüestió pragmàtica, perquè és l'únic que té diners, mentre que la tresoreria de la Generalitat "està plena de teranyines".

Per la seva banda, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha assenyalat el Ministeri d'Hisenda com a responsable del conflicte i s'ha queixat que, mentre que la Generalitat vol pagar i no pot, el govern espanyol pot pagar als farmacèutics "i no vol". I el ministre Montoro ha replicat que els farmacèutics cobraran "gràcies a l'Estat".

Segon tancament patronal

El tancament d'aquest 7 de novembre ha estat el segon en la història de les farmàcies catalanes, després del que hi va haver a l'octubre del 2012 pel mateix motiu. Arriba després que els farmacèutics, que ja van convocar, al març, una concentració davant de la Generalitat, van lliurar, al maig, més de 400.000 firmes contra els retards i van reclamar a CatSalut els interessos econòmics que han hagut de pagar pels retards en les transferències, que xifren en 12 milions d'euros.

El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya han justificat que la situació és "insostenible".

El concert amb CatSalut estipula que el 5 de novembre haurien d'haver cobrat l'import dels medicaments dispensats al setembre, però "aquests diners no han arribat", ni tampoc els fons del Pla ICO Proveïdors, per pagar el deute dels mesos pendents de novembre i desembre del 2012 i maig del 2013.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut