Madrid

Montoro: "Les farmàcies catalanes cobraran aviat gràcies al fet que l'Estat sí que té capacitat de finançar-se"

El ministre d'Hisenda promet als farmacèutics que cobraran una part del deute la setmana que ve i demana a la Generalitat que expliqui als catalans que serà gràcies a l'Estat perquè ella no pot acudir als mercats. Mas-Colell acusa el PP de fer demagògia després que Sánchez-Camacho li ha retret que les farmàcies no han cobrat perquè s'han prioritzat les universitats.

RedaccióActualitzat

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha promès que les farmàcies catalanes cobraran una part del deute la setmana que ve i ha demanat a la Generalitat que expliqui als catalans que serà gràcies a la capacitat de finançar-se que té l'Estat, ja que l'administració catalana no pot acudir als mercats.

Montoro ho ha afirmat durant la seva intervenció en la II Cimera de Morositat, organitzada per la Plataforma Multisectorial contra la Morositat. "El que li demanaré al govern de la Generalitat de Catalunya és que expliqui als catalans que ells no poden acudir als mercats i que, en no acudir als mercats i als bancs, els està suplint l'Estat. I, per tant, que és l'Estat qui està pagant als proveïdors, i han de tenir la seguretat que molt aviat cobraran", ha dit el ministre.

Montoro ha avançat també que el govern espanyol donarà llum verda definitiva aquest dijous mateix al tercer i últim pla de proveïdors.

Mas-Colell acusa el PP de fer "demagògia"

L'estira-i-arronsa entre el govern espanyol i la Generalitat per aquests impagaments ha continuat. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha afirmat que la Generalitat podia pagar, però que ha prioritzat les universitats, una acusació que ha rebatut el conseller d'Economia.

Per Andreu Mas-Colell, aquestes paraules són demagògiques. "Si Sánchez-Camacho vol fer demagògia mostrant no sé quins papers i parlar d'universitats, doncs que la faci. L'únic que li dic és que Hisenda ens va dir que no enviaven els 1.700 milions d'euros, i nosaltres hem de governar amb això, mentre que ella es dedica a tirar tinta de calamar".

El conseller ha recordat que els tres mesos que es deuen a les farmàcies són cosa de l'ICO que ha d'aprovar el Consell de Ministres, mentre que el quart el volia pagar la Generalitat amb els 1.700 milions del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) que no han arribat. "Els havien d'haver pagat al setembre, però després ho van endarrerir a l'octubre i ara diuen que el pagaran la setmana que ve", ha dit el conseller. "Encantat que ho facin, però a mi no em preguntin pels motius d'aquest retard, perquè no els sé, potser Alícia Sánchez-Camacho ho sap", ha apuntat.

Els farmacèutics, "moneda de canvi"

El president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, ha tornat a denunciar aquest dijous al programa "Els matins", a TV3, que se senten "moneda de canvi" de les administracions.

I és que, quan feia unes hores que el conseller d'Economia havia dit que ell volia pagar a les farmàcies i no podia, i que el govern del PP podia i no volia, el Ministeri d'Hisenda va enviar, dimecres al vespre, una carta al Col·legi de Farmacèutics en què els promet que durant el mes de novembre farà el pagament per a proveïdors a la Generalitat, a través del qual es podran tornar els diners a les farmàcies.

Una promesa que ara Montoro ha tornat a fer en públic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut