Barcelona

Un 80% de les farmàcies secunden el tancament contra els impagaments del govern

El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya ha xifrat entre un 70% i un 80% el suport a la convocatòria, un percentatge que coincideix bastant amb el que ha donat Salut. Han tirat avall les persianes per denunciar el retard en els pagaments de la Generalitat, que fan perillar la viabilitat de moltes farmàcies.

RedaccióActualitzat
El primer tancament patronal de les farmàcies a Catalunya, contra els diners que els deu la Generalitat, ha tingut un seguiment massiu. El Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya ha xifrat entre un 70% i un 80% el suport a la convocatòria, un percentatge que coincideix bastant amb el que ha donat Salut, que ha indicat que l'activitat a les farmàcies ha estat d'un 30% respecte a un dia habitual. Coincidint amb la protesta, la Generalitat ha pagat els 99 milions que devia a les farmàcies de les receptes del juliol i que s'haurien d'haver pagat el 5 d'octubre.

No hi ha hagut cap incidència a les 371 farmàcies que estan en serveis mínims, un 12% del total, que han obert fins a les 10 de la nit. Han estat repartides per tot el territori per garantir les urgències. A les comarques de Lleida, per exemple, n'hi ha hagut 4 d'obertes a la ciutat i 22 a la demarcació, com passa els dies festius.

Fins a les 6 de la tarda, s'han dispensat 95.800 receptes del Servei Català de la Salut a 40.200 pacients, segons ha informat el govern.

En un comunicat, la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) ha agraït la implicació dels treballadors i caps del sector i ha remarcat que el tancament ha suposat un "esforç important" per l'impacte econòmic, "però també per la seva repercussió sobre el servei a la població".

La Federació ha reclamat a l'Administració que "es comprometi" a complir els terminis de pagament. Els farmacèutics han alertat que la protesta s'ha fet no només contra el deute, sinó per la incertesa dels pagaments futurs. Per això demanen un calendari de pagaments.

En aquest sentit, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha garantit que al novembre es pagarà "com s'ha de pagar". "Puc dir, i només dic el que puc dir, que hi haurà el pagament corresponent de finals de novembre", ha afegit. El conseller ha admès que més enllà d'aquesta data no es pot fer cap afirmació, encara que la voluntat del govern és que el pagament "es normalitzi com més aviat millor".

La mobilització dels farmacèutics també s'ha traduït en una concentració davant del Departament d'Economia. Gairebé mig miler de farmacèutics han protestat amb pancartes com "La farmàcia no pot més", "La seva medicació està en perill" o "Estem finançant la sanitat pública", i han tallat la Gran Via de les Corts Catalanes a l'altura de la Rambla de Catalunya.

Els concentrats han lliurat a Economia un manifest en què denuncien que estan pagant "de la seva butxaca" els medicaments que dispensen als ciutadans i que ja no ho poden assumir més.

La concentració, convocada per la Plataforma Farma, també ha servit per denunciar que els farmacèutics són utilitzats com a "moneda de canvi" del conflicte polític entre la Generalitat i el govern espanyol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut