El gat Taters perseguint un làser, en el vídeo transmès des de la sonda Psyche (JPL/NASA)

Taters, el gat que la NASA ha fet "viatjar" per làser des de 30 milions de quilòmetres

La sonda Psyche envia un vídeo de molt alta definició amb el nou sistema de comunicació per làser que està destinat a substituir les comunicacions per ràdio

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La NASA ha transmès per làser des de la sonda Psyche, que ja és a 30 milions de quilòmetres de la Terra, un vídeo de molt alta definició a una velocitat superior a la d'internet d'alta banda.

El vídeo, que va trigar 101 segons a recórrer els 30 milions de quilòmetres, el van gravar abans de llançar la sonda, i s'hi veu un gat perseguint, precisament... la llum d'un làser.

Els responsables de la NASA han destacat que aquesta prova "estableix les bases per a l'exploració humana de Mart":

"Gats a l'espai! La NASA acaba de transmetre el primer vídeo des de l'espai profund mitjançant làser, i és molt més que un mem de gats. Aquesta prova tecnològica ha demostrat que és possible reproduir vídeos en HD des de l'espai profund."


El làser substituirà els senyals de ràdio

És la prova més exitosa del nou sistema de comunicacions de la NASA amb làser, que han anomenat Comunicacions Òptiques d'Espai Profund, DSOC en les inicials en anglès.

La prova amb aquesta tecnologia, que està destinada a substituir les tradicionals comunicacions per ràdio, la van portar a terme fa una setmana, i es va fer públic aquest dilluns.

Segons Pam Melroy, administradora adjunta de la NASA, és un sistema que ha de permetre millorar i ampliar molt la transmissió de dades amb i des de les naus i les sondes que s'envien a l'espai:

"Augmentar el nostre ample de banda és essencial per assolir els nostres futurs objectius d'exploració i ciència, i esperem l'avenç continuat d'aquesta tecnologia i la transformació de com ens comuniquem durant futures missions interplanetàries."

Responsables del DSOC rebent les imatges des de la Psyche, l'11 de desembre a Pasadena (JPL/NASA)

Més ràpid que l'internet de banda ampla

El vídeo, de 15 segons de durada, el va enviar la Psyche amb un transceptor làser a una velocitat superior als 250 megabits per segon i el va rebre un aparell equivalent a l'Observatori Palomar de Califòrnia.

Des d'allà es va reenviar en directe per internet a la NASA a Pasadena, al Jet Propulsion Laboratory, el JPL, que és el centre que gestiona la missió Psyche.

Ryan Rogalin, responsable d'electrònica del DSOC, ha destacat que la velocitat de transmissió des de Psyche fins a l'observatori va ser superior a la que després va portar el senyal fins al JPL:

"Tot i transmetre des de milions de quilòmetres de distància, va poder enviar el vídeo més ràpid que la majoria de connexions a internet de banda ampla."

 

Un gat anomenat Taters, i un altre anomenat Fèlix

El gat del vídeo es diu Taters, és la mascota d'un treballador del JPL, i van escollir-lo perquè d'aquest esdeveniment important en la carrera espacial quedés un record divertit, més enllà de la transcendència.

També per lligar-ho amb un altre moment històric: en les primeres proves de transmissió per televisió, el 1928, es va fer servir una imatge d'un personatge de dibuixos animats, el Gat Fèlix:


En les imatges del vídeo d'ara, a Taters l'acompanyen gràfics que representen la ruta orbital que està fent Psyche, la cúpula del telescopi de Palomar i informacions tècniques sobre la transmissió i també sobre el gat.

El gat Taters perseguint un làser, en el vídeo transmès des de la sonda Psyche (JPL/NASA)

"La primera llum", fa un mes i mig

La primera prova del DSOC es va fer fa un mes i mig, quan la Psyche era a la meitat de distància que ara, uns 16 milions de quilòmetres, la van anomenar "la primera llum" i també va ser un èxit.

El repte principal és la precisió extrema que exigeix el DSOC, equivalent a seguir amb un punter làser una moneda d'un cèntim que s'està movent a quilòmetres de distància.

El principal avantatge és la quantitat de dades que es poden enviar amb aquest sistema làser: en un mes i mig, Psyche ha enviat 1,3 terabits, mentre que la missió Magallanes a Venus en va enviar 1,2 en quatre anys.

Investigar el nucli de la Terra al cinturó d'asteroides

La sonda Psyche es va enlairar el 13 d'octubre amb la missió d'arribar el 2029 a l'asteroide del mateix nom, situat al cinturó d'asteroides que hi ha entre Mart i Júpiter.

Psyche és un asteroide d'uns 250 quilòmetres de diàmetre, suposadament compost principalment de ferro i níquel, i que es creu que podria ser un fragment del nucli d'un planeta que va desintegrar-se.

Conèixer-ne la composició podria donar pistes importants sobre la formació dels planetes, també de la Terra mateixa, el nucli de la qual de moment és inaccessible.

Responsables del DSOC satisfets de la prova amb el vídeo de Taters, l'11 de desembre a Pasadena (JPL/NASA)

 

ARXIVAT A:
NASACiènciaTecnologia
Anar al contingut