Recreació artística de l'enviament làser d'un missatge des de més enllà de la Lluna
Recreació artística de l'enviament làser d'un missatge des de més enllà de la Lluna

Rebut a la Terra per primer cop un missatge per làser enviat des de més enllà de la Lluna

El nou sistema de transmissió de dades assajat per la NASA permetria enviar imatges de més resolució, streaming de vídeo de més qualitat i més dades que ajudaria al gran objectiu de la humanitat: arribar a Mart

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

La NASA acaba de superar una nova frontera en el camp de les comunicacions humanes: per primera vegada, un missatge transmès amb tecnologia òptica làser ha arribat exitosament a la Terra des de més enllà de la Lluna. 

Concretament, el missatge es va emetre des del voltant dels 16 milions de quilòmetres de distància, el que equival a 41 vegades la distància de la Lluna a la Terra

Segons el Jet Propulsion Laboratory (JPL) de la NASA, la fita, que formava part d'un test a bord de la missió espacial Psyche, podria "transformar com es comuniquen les naus espacials". 

La tecnologia d'última generació emprada per a la prova, anomenada Deep Space Optical Communications (Comunicacions Òptiques d'Espai Profund o DSOC), viatja a bord de la missió Psique en estatus de demostració tècnica.

"Com fer servir un punter làser per fer un seguiment d'una moneda de cèntims en moviment des de 1.600 metres de distància, apuntar un raig làser a milions de milers de quilòmetres requereix apuntar amb gran precisió." (JPL)

En un exercici tècnic de precisió extrema, DSOC va enviar exitosament un senyal quasi infraroig en què hi havia codificat un missatge de prova. Les dades del missatge es van enviar "en forma de bits codificats en els fotons del làser: partícules quàntiques de llum". Va aconseguir el "first light" o "primera llum" el dia 14 de novembre. Meera Srinivasan, responsable d'operacions de DSOC a JPL:

"Va ser un repte formidable i tenim molta més feina per fer, però durant poc temps vam poder transmetre, rebre i descodificar algunes dades".

 

El gran avantatge és la capacitat

El principal avantatge de la tecnologia DSOC, que s'ha posat a prova per primera vegada des de tanta distància, no és la seva velocitat -la tecnologia actual per senyal electromagnètica també viatja a la velocitat de la llum- sinó la seva major amplada de banda.

És a dir: aquesta tecnologia pot enviar moltes més dades en un mateix enviament. Segons el JPL, permetrà transmissions de dades de 10 a 100 vegades més voluminoses que els sistemes de radiofreqüència d'última generació. 

Trudy Kortes, directora de Demostracions Tecnològiques de la NASA, assegura que aquesta demostració obre el camí a comunicacions "de major velocitat de dades capaces d'enviar informació científica, imatges d'alta definició i streaming de vídeo que ajudin a fer el pròxim salt de gegant de la humanitat: enviar humans a Mart".

Comparativa entre el volum de dades que permet el senyal per radiofreqüència i el senyal per làser
Comparativa entre el volum de dades que permet el senyal per radiofreqüència i el senyal per làser (NASA)

De viatge fins a un meteorit metàl·lic

L'objectiu principal de la missió Psique és estudiar un asteroide homònim ric en metalls situat en el principal cinturó d'asteroides situat entre Mart i Júpiter. 

La missió Psique va sortir de la Terra el 13 d'octubre i s'espera que arribi a la seva destinació a finals de juliol del 2029, i es passarà dos anys orbitant l'asteroide.

Un cop a l'asteroide, en prendrà fotos, en farà un mapa detallat de la superfície i registrarà tota la telemetria possible per determinar-ne la composició exacta.

Se sospita que l'asteroide Psique podria ser un nucli exposat d'un planetesimal, "un bloc de construcció planetari primerenc" que permetria entendre millor l'origen de planetes rocosos com la Terra.

DSOC està configurat per enviar dades de prova de gran amplada de banda durant els dos anys que durarà la missió. 

 

ARXIVAT A:
NASA
Anar al contingut