Pablo Echenique (Unides Podem) i Adriana Lastra (PSOE), després de la reunió
Pablo Echenique (Unides Podem) i Adriana Lastra (PSOE), després de la reunió
Madrid

PSOE i Unides Podem s'acusen mútuament d'abocar Espanya a unes noves eleccions

Fracassa la segona reunió entre els dos partits per a un acord d'investidura

RedaccióActualitzat

Segona reunió aquest setembre entre el PSOE i Unides Podem per negociar un pacte d'investidura. Però les posicions de les dues formacions no han variat després de 4 hores de converses.

El PSOE demana a Unides Podem que renunciï al govern de coalició per continuar negociant. Per a la formació morada, la postura socialista aboca el país a eleccions.

La vicesecretaria general del PSOE i portaveu al Congrés, Adriana Lastra, ha dit que el seu partit no veu "una sortida" a la negociació.

"No hi ha una via per aconseguir un acord. Unides Podem s'ha negat en tot moment a aconseguir un acord programàtic i de govern per aquest país."  

Lastra ha insistit que els socialistes estan disposats a continuar negociant i no volen aixecar-se de la taula com ha apuntat abans el responsable d'acció política d'Unides Podem, Pablo Echenique.

La dirigent socialista ha lamentat que Unides Podem sembla "abocar" el país a unes noves eleccions.

Per la seva part, Echenique, que també ha demanat als socialistes que rectifiquin.

"Ens han plantejat que si no acceptem un govern format únicament per membres del Partit Socialista, s'aixequen de la taula de negociació. Ens sembla que aboquen definitivament el país a eleccions anticipades."

Fonts del PSOE han dit, de tota manera, que les negociacions no s'han trencat perquè "cadascú està on estava". Asseguren, però, que "no hem quedat en res".

Per part d'Unides Podem, afirmen que a la reunió no s'ha parlat de cap mesura sinó sobre els arguments d'uns i altres sobre el govern en solitari o en coalició.
 

María Jesús Montero, Carmen Calvo i Adriana Lastra, arribant al Congrés (Efe)

Els equips negociadors s'han reunit al Congrés dels Diputats després que una i altra banda ja havien deixat clar públicament que ningú no s'ha mogut ni un mil·límetre.

Per part del PSOE hi han anat la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo; la ministra d'Hisenda María Jesús Montero, i la número 2 del partit, Adriana Lastra.

Per Unides Podem hi havia el secretari d'Acció Política Pablo Echenique, el diputat d'IU Enrique Santiago, la de Galícia en Comú Yolanda Díaz i la portaveu al Congrés Ione Belarra.

El termini màxim per a un acord és d'aquí a 13 dies: si el 23 de setembre el Congrés no ha escollit president del govern, automàticament es dissoldrà i quedaran convocades noves eleccions per al 10 de novembre.

La primera reunió va ser dijous de la setmana passada, 5 de setembre. Llavors els negociadors d'Unides Podem van sortir-ne decebuts, mentre que les del PSOE van considerar "factible" arribar a un acord.
 

Govern de coalició i "xantatges"

Abans d'entrar a la reunió, Echenique ha insistit que continuen reclamant un govern de coalició, perquè és "el més sensat":

"Nosaltres defensem el mateix que defensàvem el juliol. Crec que les explicacions les han de donar els que han fet un pas enrere i han canviat les condicions de la negociació. Crec que el que la gent no entén és que el que el juliol és vàlid no ho sigui a l'agost."

"Nosaltres anem amb ànim de dialogar, hem demostrat capacitat de cedir, i ara cal veure si el PSOE vol formar un govern o prefereix portar-nos a eleccions."

Abans Pablo Iglesias havia dit que no acceptaria més "xantatges" del PSOE, en referència a les cessions que ha fet Unides Podem fins ara en les negociacions.

Iglesias ho ha dit en una entrevista al programa "Carne cruda", en la qual també ha acusat Pedro Sánchez d'una actitud basada en "imposicions" i "arrogància":
 


El llenguatge "imperatiu"

Per la seva banda, Calvo ha qualificat de "molt inflexible" la postura d'Unides Podem i d'"imperatiu" el seu llenguatge, i ha reiterat que no hi ha prou confiança per negociar un govern de coalició:

"Que poguem investir al president, és el que cal fer, perquè no hi ha alternativa. Així que Unides Podem ha d'estar en una posició més flexible, estan molt inflexibles, però el que hem de tenir és al president investit la setmana que ve."

 

ERC: "Ha de donar fruits"

Amb els negociadors reunits, la resta de forces parlamentàries no estan callades: Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés, ha dit que la reunió "ha de donar fruits".

Rufián ha tornat a dir que el seu partit facilitarà la concreció de l'acord a què puguin arribar i ha instat Pedro Sánchez a dir "si vol un govern progressista o no".


Compromís: "No hi ha voluntat real"

Per la seva banda, Joan Baldoví, portaveu de Compromís, ha dubtat que el PSOE tingui "voluntat real" d'arribar a un acord amb Unides Podem.

Segons Baldoví, amb les converses que ha tingut Sánchez amb els partits, només buscava tenir "un àlbum de fotos":

"Estem a 13 dies que s'acabi el termini i estem en la mateixa situació que fa 100 dies."


Arrimadas, Batet i Forcadell

Mentrestant, la portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, ha acusat el PSOE de bloquejar el debat de lleis proposades pels partits de l'oposició.

Arrimadas ha arribat a comparar per aquest motiu la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, amb l'expresidenta del Parlament empresonada i jutjada per rebel·lió Carme Forcadell.

ARXIVAT A:
Eleccions 28APSOEUnides Podem
Anar al contingut