La tortuga 11055 treu el cap en mans del veterinari del CRARC
La tortuga 11055 ha aconseguit recuperar-se al CRARC
Lliçà d'Amunt

La tortuga 11.055, una història de supervivència de la contaminació del Besòs

Va quedar molt tocada per un vessament químic al riu, però van descobrir que era una espècie autòctona i han aconseguit que es recuperés

RedaccióActualitzat

De donar-la gairebé per morta a la recuperació. La història de la tortuga 11.055 és la d'un èxit en la conservació d'una espècie autòctona.

Un vessament de productes químics al riu Besòs el març passat va provocar una mortaldat de la fauna que hi viu. Entre els animals que en van sortir més malparats hi ha aquesta tortuga de rierol.

D'entrada, els tècnics van donar per fet que estava mig morta, perquè ni tan sols treia el cap. També van pensar que era una tortuga exòtica més.

Ara bé, al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils (CRARC) de Masquefa van descobrir que era una espècie autòctona amenaçada, una tortuga de rierol, i s'han esforçat per salvar-la.

Allà és l'on batejat com a tortuga 11.055.

La tortuga de rierol recuperada és un mascle d'uns 30 anys
La tortuga de rierol recuperada és un mascle d'uns 30 anys

"En el moment que va arribar, les femtes que feia sortien molt fosques i molt brutes, perquè tenia en l'aparell digestiu el que venia del Besòs", comenta Albert Martínez-Silvestre, veterinari del CRARC. Explica que la tortuga 11.055 és un mascle d'uns 30 anys. "Té mèrit viure tants anys en un riu com el Besòs", afegeix.

Però què hi feia una espècie protegida i vulnerable just en un punt tan pressionat del Besòs? Martínez-Silvestre respon:

"Aquestes tortugues es desplacen molt, quan venen pluges o torrentades. I això també està indicant que és una espècie que, per sort, aguanta molt la contaminació. Però, clar, tot té un límit."

Gràcies a diferents projectes de reintroducció, l'espècie ha millorat molt. Des de fa més de 20 anys, al CRARC crien tortugues en captivitat i després les alliberen. Tot i això, l'espècie encara es considera vulnerable.

On viu ara la tortuga?

Després de setmanes de recuperació, el lloc on alliberen aquest rèptil és la bassa de Can Dunyó, un dels pocs espais humits ben conservats del Vallès Oriental.

Oriol Baena Crespo, tècnic de la Societat Catalana d'Herpetologia, comenta que Can Dunyó "és una finca en custòdia, que vol dir que està gestionada per una entitat ambiental".

L'objectiu d'aquesta custòdia és clar. "Controlem les espècies exòtiques invasores a la vegada que fem alliberaments per augmentar les poblacions d'espècies autòctones", afegeix.

Tortugues prenent el sol a la vora d'una bassa
Tortugues criades en captivitat al CRARC després s'alliberen en espais naturals

Les tortugues d'aigua autòctones estan molt amenaçades per les espècies invasores, com la tortuga de Florida, però també per la falta d'hàbitats i la contaminació.

Cada cop hi ha més espècies amenaçades per l'impacte de les activitats humanes, entre les quals la contaminació. Malgrat els progressos fets en molts rius catalans, encara el 60% estan en mal estat, segons els criteris europeus, i set de cada deu aqüífers estan contaminats, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Aquest és el vídeo de la història de la tortuga 11.055:

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut