Un camp emboirat del Pla d'Urgell
La boira fa que moltes zones de Lleida no estiguin assolint les altes temperatures d'altres punts de Catalunya
Catalunya al dia

La boira ajuda els camps de Lleida a suportar millor la sequera

Els pagesos de Ponent agraeixen no tenir el temps massa càlid que domina aquests dies la resta del país

Redacció/Agències

El temps anticiclònic que estem vivint en la recta final del mes de gener es tradueix en altes temperatures a bona part de Catalunya, però també en la formació de boires a les fondalades i, sobretot, a la plana de Lleida, on està sent especialment densa.

Aquest fenomen beneficia ara mateix els cultius perquè els camps retenen la humitat de les últimes pluges i les baixes temperatures eviten que s'avanci la floració dels fruiters.

Gràcies a la boira, els pagesos poden endarrerir la necessitat de regar (ACN/Oriol Bosch)

Per obtenir una producció òptima, els fruiters necessiten entre 700 i 1.400 hores de fred i les boires d'aquests dies són molt benvingudes, perquè no deixen pujar la temperatura i la mantenen en els valors habituals per aquesta època de l'any.

El president de l'associació Asaja a Lleida, Pere Roqué, destaca que respectar aquests terminis és important per evitar que els fruits puguin quedar malmesos.

"Les floracions primerenques poden coincidir amb gelades tardanes. Per tant, valorem molt positivament totes les hores de fred que anem acumulant per tenir una floració normal."

Brots de cereals amb gotes d'humitat provinents de la boira, al Pla d'Urgell
Els camps de cereals també s'estan beneficiant del temps emboirat d'aquests dies (ACN/Oriol Bosch)

La presència d'aquestes boires també manté la humitat i, per tant, ajuda a retardar la demanda de reg als cultius, com explica Jaume Gardenyes, responsable de fruita dolça d'Unió de Pagesos.

"Si no hi hagués aquesta boira, se'ns tornarien a assecar molt les terres, que ara mantenen una humitat molt bona. La boira ens garanteix tenir coberta l'aigua fins a Sant Josep."

També es beneficia d'aquest fenomen el sector del cereal, que ha tingut un respir important amb les pluges de la setmana passada. Una aigua que no només ha permès arrelar el cultiu, sinó que també afavoreix que evolucioni positivament.

 

ARXIVAT A:
Agricultura
Anar al contingut