Jutjaran els 6 mossos acusats de l'agressió racista al Bages per vexacions i lesions
Manifestació contra el racisme policial a Manresa el juny del 2020 (ACN/Estefania Escolà)

Jutjaran els 6 mossos acusats de l'agressió racista al Bages per vexacions i lesions

SOS Racisme denuncia que Interior manté els agents en actiu dos anys i mig després dels fets

Virgínia Arqué Nueno

Els sis agents dels Mossos d'Esquadra imputats per un cas de racisme en la detenció d'un jove a Sant Feliu Sasserra, al Bages, aniran a judici.

L'Audiència de Barcelona considera que hi ha "indicis raonables i suficients" del delicte de lesions i contra la integritat moral i rebutja l'arxivament del cas demanat pels encausats, que argumentaven que l'acusació era genèrica i no es concretava qui hauria comès l'agressió.

Els fets van passar el gener del 2019, quan en Wubi, un jove negre que llavors tenia 20 anys, va ser empaitat, detingut i insultat per diversos agents antiavalots dels Mossos. El noi va poder gravar un àudio amb l'agressió, en què se sent com els policies s'autoqualifiquen de racistes i el tracten de manera violenta i vexatòria.

SOS Racisme denuncia, en una piulada al seu compte de Twitter, que la conselleria d'Interior "manté els agressors en actiu". Als agents els han canviat de destinació.

L'entitat, que representa l'agredit en aquest cas, demana una pena de 6 anys de presó i 12 més d'inhabilitació per a cadascun dels sis agents. SOS Racisme havia demanat que se'ls jutgés pels delictes de tortures, afectació a la integritat moral, vexacions, humiliacions i lesions físiques. "Tot això comès amb l'agreujant de racisme."


"Tu no ets humà, tu ets un mico"

El noi sortia de casa quan sis agents, que intervenien en un desnonament a la zona, el van tirar a terra, li van clavar cops i el van insultar, segons explica l'entitat que el representa. L'àudio enregistrat per la víctima conté tota la seqüència dels fets.

En l'enregistrament se sent com el noi plora i demana que el deixin estar. Diu als agents que ell també és humà i demana que el deixin en pau, però li contesten: "Tu no ets humà, ets un mico."

Un agent també li diu "negre de merda, fill de la gran puta" i, després de confessar-se "no racista, sinó el següent" l'amenaça:

"La pròxima vegada que vegis la policia... Mira'm a la cara, tu, 'tontolaba', mira'm als ulls. La pròxima vegada que vegis la policia, corre, però intenta anar-te'n ben lluny, ves-te'n' més lluny de l'Àfrica, millor."

I reconeix haver-lo pegat. "Soc racista, molt, però si fossis blanc t'hauria pegat igual de fort o més, ho entens? Però soc racista."

Aquí es pot sentir una part d'aquest enregistrament, a la qual va tenir accés el programa El matí de Catalunya Ràdio:


Més de dos anys de procediment

El camí fins a arribar a judici ha estat llarg. SOS Racisme ha denunciat durant mesos "una estratègia per dilatar el procediment" per part de la defensa dels Mossos, que van arribar a demanar fer la roda de reconeixement tapats (després de negar-se a fer-la) i van recórrer algunes de les diligències practicades al·legant errors processals.

L'Audiència de Barcelona, per exemple, a petició de la defensa dels Mossos, no va permetre que un metge forense examinés el noi perquè les diligències d'instrucció s'havien de fer en el termini màxim de sis mesos des de la data d'inici de l'obertura del cas i la petició va superar aquest termini.

I és que el cas es va fer públic més tard, el juny del 2020, en el context del #BlackLivesMatter, per denunciar que els abusos policials de caire racista no passen només als Estats Units, sinó també aquí.

Identificacions policials per perfil racial

SOS Racisme explica que aquest no és un cas aïllat i assegura que "l'any passat es van disparar les denúncies d'identificacions policials per perfil racial al carrer, que van passar d'un 39% el 2019 a un 74% el 2020".

L'entitat demana que s'acabi amb la "impunitat policial" i denuncia que "les intervencions dels cossos policials contra les persones racialitzades no blanques són una mostra més de com el racisme d'estat castiga i criminalitza les persones més vulnerabilitzades".

 

ARXIVAT A:
RacismePolicialCatalunya
Anar al contingut