"No ets humà, ets un mico", l'àudio de l'agressió racista d'uns mossos a un noi negre

Un jutjat de Manresa investiga sis agents pels delictes de lesions i contra la integritat moral per uns fet que el noi va gravar amb el seu mòbil

Actualitzat

Coincidint amb l'onada de denúncia de racisme policial que s'ha originat als Estats Units, alguns col·lectius com SOS Racisme estan fent aflorar casos a Catalunya.

"El matí de Catalunya Ràdio" ha tingut accés al cas del Wubi, un jove negre de 21 anys que el gener de l'any passat va ser objecte de comportaments racistes per part dels Mossos d'Esquadra, a Sant Feliu Sasserra, al Bages, una denúncia de la qual també s'ha fet ressò La Directa.

El noi, sorprenentment, va aconseguir gravar i guardar la gravació de la seqüència de la persecució i detenció per part dels agents amb les converses que van tenir.

El cas l'està investigant un jutjat de Manresa, que ha imputat sis agents dels Mossos d'Esquadra per un delicte de lesions i un contra la integritat moral. Les diligències es van obrir el febrer del 2019.

El denunciant ja va declarar i es va ratificar en la denúncia i els sis investigats van ser citats a l'octubre i es van acollir al seu dret a no declarar. El procediment segueix obert, pendent que es practiquin més diligències. I mentrestant, els sis agents estan en actiu un any i mig després dels fets.

Entre els fragments que es poden sentir a l'àudio de la corredissa i la detenció, s'identifica la veu d'alguns agents que s'autoqualifiquen de racistes i tracten el noi de manera violenta i vexatòria.

En aquest vídeo el Wubi denuncia el seu cas:

 

 

 

El gener del 2019, el Wubi, que aleshores tenia 20 anys, sortia de casa seva en una localitat del Bages on s'estava fent un desnonament. El van agredir, el van insultar i el van humiliar amb declaracions explícitament racistes per part d'uns agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

Detingut: "Per favor deixeu-me en pau, que soc humà."

Mosso: "Ja està, deixeu-lo."

D.: "Jo soc humà com vosaltres."

M.: "Tu no ets humà, tu ets un mico."

D.: "Un mono?"

M.: "Tu ets un mico fill de puta. Un altre dia que toquis uns del meus, t'enfonso la cara aquí. Ho has entès o què? Als meus ni tocar-los. Ho has entès o no? Doncs vinga, cap al cotxe, me cago en la puta, ja. Vinga!"


De la conversa es desprèn que el comportament dels mossos responia a la fugida del jove quan l'estaven identificant i al fet que va empènyer un agent, que va anar per terra. Després, quan el van tornar a immobilitzar, van proferir els insults racistes:

Mosso 1: "Qui t'havia de dir a tu, aquest matí quan t'has llevat, que acabaries com has acabat, eh?"

Mossos 2: "Mira, blanc, ha acabat blanc!"

M1.: "Mira, ja t'ho he dit jo! T'ho he dit per telèfon que li fotria una hòstia que et deixaria blanc. Mira, blanquet."

M2: "Gentussa de merda que arriba a aquest país!"


I en un altre moment, un dels agents s'arriba a definir com a racista:

"I et diré una cosa: Soc racista, molt. Però si fossis blanc t'hauria pegat igual de fort o més, que ho sàpigues! Però soc racista."  


La jutgessa va actuar d'ofici quan va sentir el relat i l'àudio que va aconseguir enregistrar el Wubi mentre l'agredien, i el cas està pendent de judici al jutjat número 5 de Manresa.

Ester Raventós, la mare del Wubi, ha explicat als micròfons d'"El matí de Catalunya Ràdio" que el seu fill va ser víctima d'un cas d'abusos policials de caràcter racista i que la família va informar-ne el Departament d'Interior i l'alt comandament dels Mossos d'Esquadra fa poc més d'un any, quan van passar els fets.

La mare del noi ha donat detalls de com sis agents del cos van separar-lo de la resta dels seus companys --tots blancs-- i li van infligir un tracte denigrant, vexatori i amenaçador, a causa del seu color de pell.

Aquesta és l'entrevista a Ester Raventós:

 


Denuncien la impunitat del racisme

El Wubi i SOS Racisme han fet públic ara el cas, en el context del #BlackLivesMatter.

En un comunicat, denuncien que hi ha una base estructural racista en les forces policials.

L'entitat ha recomptat 571 casos de racisme policial els últims 20 anys. Només han condemnat 4 policies i en cap cas no s'ha aplicat l'agreujant de racisme ni s'ha recollit com a delicte d'odi.

 

 

SOS Racisme, en el seu comunicat, reclama "canvis profunds" en el sistema per acabar amb la criminalització, l'estigmatització i la violència contra les persones per raons del seu origen o ètnia.

ARXIVAT A:
JudicialRacismeMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut