Es busquen Esteves, un nom en retrocés: de 400 als anys 60 a només 8 des del 2020

El nom d'Esteve no es va posar a cap nen ni el 2017, ni el 2018, ni el 2019 ni el 2021

Núria Sabaté i FontovaActualitzat

A Catalunya, els Esteves celebren el seu sant en una data especial. És un dia festiu amb celebracions familiars i canelons, però aquest nom tan tradicional s'està perdent.

Actualment, a Catalunya hi ha 2.207 Esteves, segons dades de l'Idescat, que compta per separat els Esteban. La mitjana d'edat és de 50 anys, i això vol dir que hi ha pocs joves que se'n diuen.


Si mirem les estadístiques, a la dècada dels 60, del 1960 al 1969, es va posar Esteve a 426 criatures. A la dècada dels 70, a 330 nens i, a la dels 80, a 291. La xifra ha anat baixant fins a arribar a 61 nens a la dècada del 2010. De fet, en aquesta dècada, el 2017, 2018 i 2019 no es va posar el nom Esteve a cap nen.

El 2020 torna a aparèixer el nom a les estadístiques amb quatre nens, el 2021 torna a desaparèixer i l'any passat va tornar a aparèixer a les llistes de noms, amb quatre nens amb el nom Esteve.


Els Esteves amb tradició

A Castellbisbal, hi viuen i hi treballen tres generacions d'Esteve, de nom i de cognom.

Esteve Esteve Alós es diu així en honor al seu avi, que es deia Esteve. Ell va posar el seu nom al seu fill, Esteve Esteve Adell, i aquest l'hi ha posat al seu fill mitjà, que té 14 anys. És del pocs joves de Catalunya que porten aquest nom.

La tradició onomàstica també la van traspassar al restaurant i celler familiar, que es diu Ca l'Esteve. Des de fa uns anys, i amb la demanda que hi ha, obren el restaurant per oferir dinars per Nadal i Sant Esteve. El plat estrella són, com no podia ser d'una altra manera, els canelons. Però a la nit tanquen per celebrar el seu sant.

Esteve Bonet Llordachs amb els seus nets, la Isona i el Marc (3Cat)

A ells els agrada portar aquest nom. Esteve Esteve Alós creu "que sona bé i és diferent" i el fill, Esteve Esteve Adell, està segur que si hagués de triar-se un nom de nou "es tornaria a dir Esteve". En el seu cas, el nom ja és poc habitual, però s'hi sumen les anècdotes per tenir també el cognom igual.

Esteve Esteve Adell explica que quan fan reserves han de repetir el nom i cognom diversos cops perquè hi ha malentesos. I si viatgen a l'estranger, molts cops acaben preguntant si es diuen "Steve, Steve" i ells, per simplificar, diuen que sí.

A banda de l'Esteve de 14 anys, no coneixen cap altre nen o adolescent que es digui així. Reconeixen que potser és un nom que sona a antic i que per això s'està perdent. Per ells, és una tradició, i els agrada haver-la conservat.

En canvi, a Valls, a casa d'Esteve Bonet Llordachs, la tradició dels Esteves s'acaba amb ell (per ara). Ens explica que des del 1700 a casa seva hi ha Esteves, el besavi, tiets, el seu pare... Ell, amb 73 anys, diu que "podria ser l'últim". "Jo he tingut dos fills i els meus nets, un nen i una nena, no es diuen Esteve", afegeix.

L'Esteve està orgullós de la tradició genealògica del nom Esteve, però també entén els canvis i modes actuals que porten a canviar els noms. Diu que la gent evita noms "que sonen a antic i es posen noms que no tenen res a veure amb la Bíblia o l'Antic Testament". Amb humor, diu: "Ho acceptem, no és una desgràcia, passa així". Però no perd l'esperança: "Potser els nets posaran el nom del padrí Esteve al seu fill".

Que cada cop hi ha menys Esteves ho veuen ells mateixos. Esteve Bonet Llordachs diu que coneix cinc nois entre 70 i 75 anys que es diuen Esteve, però no en coneix cap de 20 o 30 anys.

Dels sants als famosos

I és que Esteve, com altres noms tradicionals catalans, és un nom que ja no es posa per diversos motius. Segons el cap de l'Oficina Onomàstica de l'Institut d'Estudis Catalans, Joan Anton Rabella, els noms tradicionals com Esteve s'han deixat de posar perquè les motivacions històriques d'abans "de posar els noms dels pares o dels sants s'han perdut".

Els noms que "sonen a antic" no estan de moda. Tot i això, Rabella diu que els noms es poden recuperar. És el cas de Guillem, Bernat o Martí, noms "recuperats" que s'han tornat a posar desvinculant-se del passat religiós. Amb Esteve també podria passar, perquè "és un nom eufònic, que sona bé".

Perquè un nom es recuperi amb força, sol haver-hi algun fenomen, com famosos o personatges de sèries de televisió que portin aquest nom.

Rabella recorda que Esteve és un nom que porta associat el significat de bon auguri, que "significava coronat, a partir de tota la història del sant que va ser el primer màrtir, el protomàrtir".

Però, actualment, "més que bon auguri, els valors de la societat porten a posar noms d'actors, esportistes... amb aquesta idea del triomf, de l'èxit". És el cas del nom Leo, associat al futbolista Leo Messi. És un dels noms de moda: l'any passat 433 nadons es van dir Leo a Catalunya i ja hi ha més de 5.000 persones que el porten, segons dades de l'Idescat.

 

ARXIVAT A:
Nadal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut