Washington

Els EUA i Rússia acorden mantenir contactes militars per evitar incidents després dels atacs de Moscou a Síria

Inquietud al voltant dels primers bombardejos de l'aviació russa a Síria, que, segons algunes denúncies, no tindrien per objectiu Estat Islàmic, sinó els opositors a Bashar al-Assad

RedaccióActualitzat

La irrupció de l'aviació russa en la guerra de Síria, amb l'objectiu de combatre els jihadistes, ha alterat substancialment el context geopolític de la zona i ha introduït un element d'una certa inquietud en la coalició internacional liderada pels Estats Units, ja que veuen l'operació com un intent de reforçar el règim de Bashar al-Assad, com sembla que confirmarien els primers bombardejos, que haurien atacat no tant Estat Islàmic com l'oposició a Al-Assad.

Per això, els Estats Units i Rússia han acordat mantenir contactes militars per evitar incidents. Tots dos mantenen diferències sobre com pacificar Síria, però estan disposats a col·laborar, segons han anunciat aquesta matinada els màxims responsables de la diplomàcia de tots dos països:

El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha assegurat: "Hem acordat que calen contactes directes entre militars per evitar interferències". Per la seva banda, el seu homòleg rus, el ministre d'Afers Exteriors, Serguei Lavrov, ha admès: "És imprescindible establir canals de comunicació per evitar incidents no desitjats".

Declaracions d'aparent voluntat de coordinació, que han arribat després de la campanya de bombardejos russos sobre Síria. Segons Moscou, van ser atacs contra interessos d'Estat Islàmic, objectius precisos com ara dipòsits d'armes o enllaços de comunicació, i per ratificar-ho va distribuir unes imatges.

Però els atacs de l'ofensiva aèria de l'aviació russa van tenir lloc en una zona on hi ha focus de resistència rebel, però que majoritàriament controla el govern de Bashar al-Assad i no hi ha cap constància de presència de jihadista.

Els Estats Units i França han indicat que hi ha massa indicis que els atacs s'han dirigit més als enemics de Bashar al-Assad que els milicians d'Estat Islàmic, i l'oposició al règim ha dit clarament que l'objectiu dels russos eren ells. Així ho ha dit el president de la Coalició Nacional per a les Forces de l'Oposició i la Revolució Siriana, Khaled Khoja, que ha assegurat que Rússia intervé a Síria per allargar el règim de Bashar al-Assad, i no pas per combatre Estat Islàmic.

La voluntat de col·laboració entre Rússia i els Estats Units, renovada aquesta matinada, no resol el principal escull entre Occident i Rússia, que és el paper de Bashar al-Assad. Moscou li dóna suport, mentre que els Estats Units i els seus aliats consideren que ha de dimitir perquè és el responsable de la llarga guerra a Síria.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut