Un dels detinguts en l'operació Judes
Un dels detinguts en l'operació Judes

El jutge que investiga CDR i independentistes haurà de fer pública la part oculta de la causa

L'Audiència Nacional permetrà que 37 activistes independentistes investigats el 2018 i el 2019 puguin conèixer l'origen de la causa, després del recurs d'Alerta Solidària

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional dona la raó a les defenses de 37 independentistes investigats el 2018 i el 2019, entre elles el diputat de la CUP Xavier Pellicer, i obliga el jutjat a donar-los accés a la causa judicial.

Les investigacions, fetes amb programari espia, a més d'intervencions telefòniques o seguiments, van donar lloc, després, a l'anomenada operació Judes, amb 13 membres dels CDR detinguts acusats de terrorisme.

Ara, l'Audiència Nacional accepta el recurs de la plataforma de defensa jurídica Alerta Solidària i reconeix que tenen el dret a conèixer quins van ser els orígens de les actuacions.

"Ha transcorregut temps més que suficient perquè, un cop finalitzades les diligències prèvies, el recurrent pugui conèixer el seu contingut, ja que d'aquestes se n'ha justificat l'inici de l'actual causa penal", recull la interlocutòria de la secció segona de la sala penal de l'Audiència Penal.

Alerta Solidària ha expressat en un comunicat que és una "petita victòria judicial" després que el jutjat central d'instrucció número 6, amb el jutge Manuel García Castellón, denegués a les defenses la personació a la causa.

"Aquesta resolució és una petita victòria que ens permetrà poder rascar una mica més, sobretot el que han estat fent per perseguir-nos i per vulnerar-nos els drets només pel fet de ser independentistes", ha dit a TV3 el diputat de la CUP Xavier Pellicer.

Alerta Solidària denuncia que les investigacions han estat prospectives, fetes per motius ideològics, i les qualifiquen d'il·legals.
 

L'origen de l'Operació Judes

La matinada del 23 de setembre del 2019, la Guàrdia Civil va destinar 500 agents en una operació en què es van fer 10 registres a 7 localitats de 3 comarques.

Es van detenir 13 persones, processades després per tinença, dipòsit i fabricació de substàncies o aparells explosius i inflamables de caràcter terrorista.

En l'escrit de processament, el magistrat considera que aquest grup formava l'anomenat Equip de Resposta Tàctica (ERT) dins dels CDR, una cèl·lula integrada pels investigats constituïda per un grup reduït d'individus de diferents CDR que "evidencien una gran radicalitat".

El magistrat va tancar el sumari i Alerta Solidària va recórrer al·legant que no s'havia donat ni el termini legal de deu dies mínim per conèixer la part de la instrucció que es mantenia secreta.

La sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional va decidir aleshores, el novembre del 2022, obligar el jutge d'instrucció García Castellón a prorrogar la investigació dels CDR detinguts en l'operació Judes i que les defenses poguessin practicar noves proves.

Alerta Solidària, però, denuncia que des del moment que es va prorrogar la instrucció, el jutge ha denegat les diligències demanades per la plataforma i no s'ha permès la pràctica de noves proves.

ARXIVAT A:
JudicialCDROperació Judes
Anar al contingut