Imatge de les caves Freixenet
La Generalitat no hi veu elements "imprevisibles" que justifiquin l'expedient (3Cat)

El govern denega a Freixenet l'ERTO per la sequera, que afectava 600 treballadors

L'empresa en presentarà un altre per motius econòmics o productius al·legant la manca de raïm per la falta d'aigua

RedaccióActualitzat

La Generalitat ha denegat l'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que va presentar la setmana passada Freixenet.

L'empresa va plantejar un ERTO que afectaria 615 treballadors per "força major" a causa de la sequera. El Departament de Treball ha rebutjat aquest supòsit, en considerar que no veu els elements "imprevisibles i inevitables" que justifiquin l'expedient de força major.

En aquesta línia, els sindicats també exigien retirar l'expedient i negociar una solució a més llarg termini. 

Aquest tipus d'expedients de força major per aturar o reduir la producció són els únics que requereixen el vistiplau del Departament de Treball. No és així en el cas dels expedients per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o productives, en els quals la conselleria no està obligada a autoritzar-los.

Imatge de l'interior de la fàbrica de Freixenet
La Generalitat ha rebutjat el supòsit de "força major" (3Cat)

Continuen les negociacions per l'ERTO 

Ara, però, Freixenet pot presentar un altre expedient argumentant una altra causa.

De fet, el grup cavista es manté ferm en les necessitats de l'expedient per les condicions climàtiques i, pocs minuts després de saber-se la negativa de la Generalitat, ha anunciat que en presentarà un altre per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, pels efectes que provoca la "greu manca de raïm i vi base, provocada per una sequera extrema".

D'aquesta manera el grup continuarà les negociacions sobre l'expedient a Freixenet i Segura Viudas amb el comitè d'empresa i amb els sindicats.

Freixenet ha instat a la DO a actualitzar la normativa del cava i a adoptar mesures per "contrarestar la tensa situació de subministrament" i ha assegurat que les iniciatives preses fins ara "no són suficients ni arriben a temps per evitar un ERTO".

La sequera a les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i el Camp de Tarragona es tradueix, diu la companyia, en una reducció massiva de feina en els processos de producció.

Segons Freixenet, la sequera ja ha acumulat un dèficit equivalent a 80 milions d'ampolles en el sector del cava. Tot i això, s'han compromès a satisfer la demanda dels consumidors a curt i mitjà termini.

El grup representa gairebé un terç del sector del cava i ven els seus productes a més de 100 països.

 

ARXIVAT A:
SequeraGeneralitat de CatalunyaERTO
Anar al contingut