Entrada a les caves Freixenet
Entrada a les caves Freixenet (3Cat)

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

El govern té fins dilluns que ve per aprovar el primer gran expedient de regulació temporal d'ocupació atribuït a la sequera com a força major

Redacció/AgènciesActualitzat

El Grup Freixenet ha anunciat un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) que afectaria 615 treballadors per força major a conseqüència de la sequera.

La Generalitat té de termini fins dilluns que ve per donar llum verda a un expedient que es començaria a aplicar a partir d'aquest mes de maig, afectaria treballadors de Freixenet i Segura Viudas i variaria depenent de l'època de l'any i l'evolució meteorològica.

Si tira endavant, serà el primer gran expedient de regulació temporal d'ocupació atribuït a la sequera com a força major. Freixenet assegura que l'adopta com un "exercici de responsabilitat" que té com a objecte "garantir l'operativitat del negoci i preservar l'empleabilitat".

L'empresa subratlla que es troba davant d'una "mesura excepcional" que s'emmarca en l'actual context de crisi per la falta de matèria primera per la forta sequera que afecta el sector des del 2021.

Impacte de la sequera al sector del vi i del cava al Penedès

I és que les pluges que hi ha hagut aquest abril no han revertit, de moment, la sequera sense precedents que afecta les vinyes del Penedès des de ja fa més de tres anys.

Segons el sector, entre un 15 i un 30% de vinyes no han brotat aquesta primavera perquè s'han mort. Les collites dels últims anys ja s'han reduït i la d'aquest any, segons els elaboradors de cava, pot caure també un 40% i això faria que no es pogués cobrir la demanda actual.

Vinya molt seca a la zona del Penedès (3Cat)

Mentrestant, des del Consell Regulador del Cava s'intenten consensuar mesures que permetrien disposar de més vi per fer front a la situació.

Recentment, els elaboradors d'escumosos agrupats sota la marca Corpinnat també van anunciar que han estat contenint les vendes per no quedar-se sense existències de cara a les pròximes temporades.    

Els treballadors implicats a l'ERTO cobraran el 70% de la base reguladora durant els 180 primers dies. A partir del 181è, l'import de la prestació serà del 60% de la base.

 

ARXIVAT A:
SequeraEmpresaERTO
Anar al contingut