Les ministres Celaá i Batet durant la roda de premsa
Les ministres Celaá i Batet durant la roda de premsa

Consell de Ministres 21D, entre la reparació de Companys i les inversions a Catalunya

Aprovats el canvi de nom de l'aeroport de Barcelona i les pujades del salari mínim i del sou dels treballadors públics

RedaccióActualitzat

La condemna del consell de guerra que va sentenciar a mort al president Lluís Companys, el canvi de nom de l'aeroport de Barcelona, que passarà a dir-se Josep Tarradellas, i la inversió de 112,77 milions d'euros en carreteres catalanes són tres de les mesures aprovades en el Consell de Ministres celebrat aquest divendres a Barcelona.

La ministra d'Educació i portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha començat la roda de premsa amb una valoració positiva de la reunió d'ahir entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra. Ha declarat que el govern vol "encarrilar políticament les relacions amb Catalunya, encarrilar políticament la sortida del conflicte a Catalunya".

Novetat en violència de gènere

La primera mesura que ha explicat es referia a la violència de gènere. El Consell ha estudiat la proposta de codificació del Ministeri de Justícia per castigar amb presó qualsevol comportament sexual contra una dona sense el seu consentiment. Farà desaparèixer el tipus d'abús sexual i, així, quan hi hagi penetració serà violació i quan no n'hi hagi estarà tipificat com a agressió sexual.

La següent mesura anunciada ha estat la pujada del salari mínim interprofessional en un 22,3%. Segons la ministra, es tracta de l'augment més gran des del 1977.

A continuació, ha pres la paraula la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, per explicar un augment del 2,25% en els sous dels treballadors públics, tant de l'àmbit estatal com autonòmic i local.

Aquest augment lineal anirà acompanyat d'un altre del 0,25% en fons addicionals per a plans de millora de la productivitat o l'eficiència.

Inversions en carreteres

La ministra Celaá ha tornat a prendre la paraula per exposar la inversió de 112,77 milions d'euros en carreteres catalanes. Ha destacat el tram de Tordera a Maçanet de la Selva, l'autovia de Tarragona a Montblanc i l'enllaç amb l'AP-7 a Castellbisbal, al Baix Llobregat. Segons Celaá, el Consell ha autoritzat el que fins ara havien estat "compromisos i promeses".

Sobre l'aeroport de Barcelona, la ministra ha explicat la decisió que porti el nom "del primer president de la Generalitat en democràcia". Segons Celaá, és una mostra de "concòrdia, entesa i diàleg" i un reconeixement a la figura de Tarradellas. El nom oficial complet serà Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat.

Notícia relacionada: L'aeroport de Barcelona passaria a dir-se Josep Tarradellas

Posteriorment ha anunciat la declaració de reparació i reconeixement personal en favor de Lluís Companys. Així, ha dit, "es rebutja i es condemna el consell de guerra que va decidir la seva execució". Així, ha explicat, es proclama "públicament i solemnement el reconeixement i restitució de la plena dignitat del president Companys".

També ha reconegut el caràcter injust i declarat la il·legitimitat de les sancions imposades a set membres de la Reial Acadèmia Espanyola de Ciències Exactes, Físiques i Naturals durant la dictadura.

Una darrera mesura aprovada té com objectiu planificar una transició justa de l'economia del carbó a les comarques mineres.

 

ARXIVAT A:
Infraestructures21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut