Barcelona

El tripartit i CiU no descansen per Sant Jordi i negocien una resposta conjunta sobre l'Estatut

No hi ha treva per al Constitucional ni per Sant Jordi. Els partits catalans aprofiten la diada per continuar avançant en les negociacions per donar una resposta conjunta a l'absència de sentència sobre l'Estatut. El tripartit i CiU treballen per definir un full de ruta per plantar cara a Madrid que fins i tot podria desembocar en una proposta per impulsar una reforma de la llei del Tribunal Constitucional. El president de la Generalitat, José Montilla, retreu la falta de legitimitat del TC i recorda que ningú obliga els membres del tribunal amb el mandat caducat a mantenir-se al càrrec. Els partits catalans s'han trobat a la recepció oficial per la diada al palau de Pedralbes.

Actualitzat
Diada de llibres, roses i política catalana. Els partits del govern i Convergència i Unió no paren ni per Sant Jordi. La situació s'ho val, perquè discuteixen com donar una resposta unitària i concreta a la indefinició del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. I l'esmorzar de la diada al palau de Pedralbes és un escenari més on buscar suports.

El tripartit tindria clara la seva posició davant el bloqueig actual i negocia amb el principal partit de l'oposició, Convergència i Unió. Són els quatre partits que van donar suport a l'Estatut i que ara busquen una resposta conjunta a la indefinició del Tribunal Constitucional. L'acord podria arribar a finals d'abril i, entre altres qüestions, proposaria la renovació dels membres del Constitucional que han esgotat el seu mandat, i la reforma de la llei del tribunal.

La recepció institucional d'aquest divendres al migdia amb motiu de Sant Jordi ha estat, com cada any, un punt de trobada dels polítics catalans i serveix per acostar posicions. De fet, els quatre partits que haurien de fer front comú ja s'han mostrat partidaris de tancar una proposta conjunta.

La situació de l'Estatut ha estat present en totes les converses al palau de Pedralbes. Des de Convergència i Unió, Josep Antoni Duran i Lleida ha mostrat el seu compromís amb una resolució conjunta al Parlament de Catalunya que declari la incompetència del Tribunal Constitucional i que els grups del Congrés i el Senat demanin la dimissió dels quatre membres que tenen el mandat caducat.

Esquerra va més enllà. El conseller Josep Huguet afirma que el partit està a favor de l'acord conjunt, però adverteix que el camí de l'Estatut s'ha demostrat ja com una via morta.

De la seva banda, el PP català, que quedaria fora d'aquesta resolució conjunta, assegura que el seu partit serà el que marcarà l'agenda de la trobada que el seu líder, Mariano Rajoy, ha pactat amb José Montilla. El president català vol aconseguir el suport dels populars per tirar endavant la demanda de renovació del Constitucional. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, assegura que el partit està d'acord amb la renovació, però demana que es comenci per aquells magistrats que els populars van proposar al Senat, però que el PSOE ha bloquejat.

Un acord d'unitat per finals d'abril

En una entrevista al programa "El matins" de TV3 just abans de la recepció, Montilla ha apel·lat a l'ètica i a la moral per justificar la necessitat de renovació del Constitucional. El president català considera que el TC "no està en la millor de les circumstàncies per analitzar i debatre el recurs de l'Estatut", primer perquè "és la primera vegada que ho fa sobre una llei ratificada en referèndum i també per les especials circumstàncies del tribunal", que inclouen quatre membre caducats, un de recusat i una vacant no coberta.

Apel·lant un cop més a l'ètica, Montilla entén que el TC no té legitimitat per decidir sobre l'Estatut. El president de la Generalitat recorda que els magistrats podrien dimitir si volguessin tot i que fa memòria que la responsabilitat de la situació actual del Constitucional recau en el Senat, "que no ha estat capaç de votar-ne els substituts".

Montilla ha reconegut que busca un acord al més ampli possible per fer un front comú en el tema del Constitucional. Tot i això, diu que encara no s'ha arribat a cap pacte. El president de la Generalitat creu que fins la setmana vinent no hi haurà el consens que vol entre les quatre forces que donen suport a l'Estatut perquè el Parlament reclami la renovació del Tribunal. El president creu que les setmanes vinents es podria avançar en la majoria que cal, de tres cinquenes parts, perquè el Senat renovi el Constitucional.

Sobre el Parlament de Catalunya, Montilla ha assegurat que no té constància que es vulgui portar la situació de l'Estatut al Tribunal d'Estrasburg. És més, creu que seria un error posar-se la bena abans de la ferida. I pel que fa a la posició del PSC a Madrid, Montilla no ha definit si es mantindrà o no la disciplina de vot sobre una possible reforma del Tribunal Constitucional, però ha assegurat que el seu partit vol guanyar batalles i no es perdrà en jocs de mans ni en tacticismes de curta volada. Montilla ha volgut deixar molt clar que el PSC només es desmarcarà del PSOE a Madrid si és per defensar els seus propis ideals, no els de cap altra formació catalana.

Montilla també ha parlat de les pròximes eleccions catalanes. De fet, és el seu últim Sant Jordi com a president català abans dels comicis. Un cop més, el president de la Generalitat ha tornat a evitar definir la data de les eleccions, tot i que manté que esgotarà la legislatura.

Xocolata i melindros

El tradicional esmorzar de la diada de Sant Jordi ha reunit com cada any una representació transversal del món social, polític, cultural i econòmic del país. Un cop més, la xocolata i els melindros han estat el centre d'atenció d'una trobada que aquest any ha tingut una novetat: una recepció prèvia al palau de Pedralbes amb les personalitats que el darrer any han estat guardonades amb els diferents distintius que dóna la Generalitat, com ara la Medalla d'Or o la Creu de Sant Jordi. Segons ha dit el president Montilla, aquestes personalitats donen solidesa a Catalunya.

Els assistents a l'esmorzar han rebut com a obsequi un recull de poemes de Joan Maragall.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut