Barcelona

Puigcercós aposta per un govern d'unitat amb el PSC, ICV i CiU si el Constitucional retalla l'Estatut

El president d'ERC, Joan Puigcercós, veu molt factible la formació d'un govern d'unitat amb el PSC, CiU i Iniciativa si el Constitucional retalla l'Estatut o si hi ha un mal acord de finançament. Puigcercós ho ha dit en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio". El secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, ha demanat a Esquerra que es concentri en el tripartit. Iniciativa ja ha anunciat que descarta participar en un govern on hi hagi Convergència i Unió.

Actualitzat

Després de reunir-se ahir amb el president de la Generalitat, José Montilla, per plantejar-li les "línies vermelles" que ERC no està disposada a travessar, Puigcercós ha assegurat avui que no li agrada l'opció de sortir de l'executiu: "Posem línies vermelles precisament per reforçar i defensar la nostra posició".

Més que sortir del govern el que cal, segons Pugicercós, és "preveure un nou escenari", ja que "si de tres grups parlamentaris que sumen els vots per tenir majoria en faltés un, també s'haurà de pensar una majoria alternativa", com seria un acord ERC-CiU o PSC-CiU o una opció d'"unitat" ERC-PSC-CiU.

"És un escenari que no cal descartar si la cosa es complica" amb el finançament i la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, perquè "un govern d'unitat davant de l'actitud que està tenint el govern espanyol no és gens descartable, sinó més aviat una possibilitat molt real". Per aquesta raó, Puigcercós s'ha mostrat a l'expectativa de l'"actitud" dels altres partits.

ICV rebutja formar part d'un govern amb CiU

El vicepresident d'ICV i portaveu d'ICV-EUiA al Parlament, Jaume Bosch, ha descartat "formar un govern amb CiU", i ha carregat contra el president d'ERC, Joan Puigcercós, per preveure un "govern d'unitat" entre PSC, ERC, ICV i CiU si el Tribunal Constitucional retalla l'Estatut.

En un comunicat, Bosch ha llançat durs retrets al dirigent d'ERC per valorar aquesta possibilitat, i ha subratllat que ICV només defensa "una majoria d'esquerres". En al·lusió a ERC, el dirigent d'ICV s'ha mostrat "crític amb els sectors nacionalistes que es van oposar a l'Estatut i van apostar pel vot negatiu i ara diuen defensar-lo, quan en realitat semblen desitjar una sentència negativa que els permeti afirmar que la via estatutària està morta". Ha afegit que aquests sectors "haurien de reconèixer que es van equivocar en demanar el vot negatiu i que el poble català els va desautoritzar".

Felip Puig demana a Esquerra que es concentri en el tripartit

El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha demanat a ERC que "se centri i es concentri en el tripartit" i abandoni les especulacions respecte a una possible equidistància amb CiU "que no existeix". En roda de premsa, ha instat els republicans a deixar de "distreure els ciutadans" i a treballar perquè el govern sigui el més estable possible, ja que la sensació és de "permanent inestabilitat".

Puig ha dit que "volem desmuntar aquesta operació de retorn a l'equidistància virtual, ja hem acceptat fa temps que l'aposta estratègica i generacional d'ERC es diu PSC i tripartit". Després de la reunió d'ahir entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el líder republicà, Joan Puigcercós, Puig ha reclamat a ERC que deixi d'enganyar la ciutadania, i ha assegurat que CDC no es creu aquesta equidistància que proclamen després del congrés del 14 de juny, ja que "no és sincera".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut