Els gestos de dolor de Nadal han estat habituals, fins i tot, amb infiltracions regulars
Els gestos de dolor de Nadal han estat habituals, fins i tot, amb infiltracions regulars
tenis

Quina estranya lesió té Rafa Nadal al peu i quin tractament provarà per seguir competint

L'única solució que pot acabar en sec amb el dolor crònic que turmenta el tenista des de fa disset anys seria passar pel quiròfan, però seria la fi de la seva prodigiosa carrera

Guim Fortuny GimbertActualitzat

Directe de París i amb el 22è Grand Slam a la maleta, Rafa Nadal ha aterrat aquest dimarts a Barcelona per intentar resoldre la lesió al peu que amenaça, ara més que mai, la seva fèrtil carrera. Des del 2005, l'any del seu primer Roland Garros, el tenista manacorí competeix també contra una estranya malaltia amb nom d'ortopedista alemany, la síndrome de Muller-Weiss.

Aquesta malaltia provoca la deformació de l'os escafoide i causa molt dolor. Malgrat que se sofreix en l'edat adulta, comença en la infantesa i, en el cas dels esportistes d'elit, s'agreuja per la intensa activitat física desenvolupada en èpoques precoces, fet que endarrereix la maduració dels ossos.

L'os es va desfent mentre l'afectat no passa pel quiròfan. Experts com el doctor Zachary Thomas afirmen que operar és l'única solució que pot reparar el problema, però que, en contrapartida, pot obligar el balear a penjar la raqueta. De moment Nadal no en vol ni sentir a parlar, i considera que és el moment de donar una última oportunitat a la ciència. En forma de nou tractament.

Nou tractament de radiofreqüència

El peu esquerre és el calvari de Nadal. Ell mateix ha reconegut que és capaç de "treure-li la felicitat". Entre enfrontament i enfrontament va coix -- com s'aprecia a les imatges de la seva arribada a l'aeroport del Prat -- per culpa d'un dolor que condiciona la seva vida diària i només s'apaivaga amb les infiltracions que li apliquen abans dels partits. Per al número 4 del món, però, ha arribat el moment de deixar les injeccions d'anestèsia que li fan disputar els tornejos amb el peu adormit.

L'únic tractament que encara pot provar abans de la cirurgia és la radiofreqüència. Aquesta tècnica basada en corrents elèctrics controlats per un metge és eficaç i s'utilitza per a diversos dolors crònics. A través d'agulles situades als nervis, els corrents actuen sobre els teixits malmesos. No és la primera vegada que Nadal confiarà en la radiofreqüència; però sí la més determinant. Si funciona però un dia el dolor s'intensifica, amb antiinflamatoris en pot tenir prou per controlar-lo.

Jugar amb l'anestèsia pròpia d'una operació

El traumatòleg Pedro Luis Ripoll va ser molt gràfic a l'antena de la Cope assenyalant que Nadal juga amb "tècniques anestèsiques que es fan servir per operar", una proesa que considera només a l'abast dels "herois que lluiten contra els seus límits".

El millor exemple de la fortalesa mental d'aquest tenista és que pugui mantenir el nivell de confiança que l'ha fet gairebé imbatible amb els nervis del peu insensibilitzats. Malgrat això, els gestos de dolor són habituals a la cara del mallorquí i mitjançant el nou tractament confia a mitigar aquest patiment.

Els aficionats al tenis i, per extensió, a l'esport confien que d'aquesta manera s'allargui la llegenda i, posats a demanar, a finals de mes pugui ser a Wimbledon. Això segur, més tard o més d'hora l'espera el quiròfan.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut