Còrdova va batre el rècord de calor de l'Espanya peninsular

Els rècords de l'abril al Mediterrani occidental van ser 100 vegades més probables pel canvi climàtic

Va ser un episodi amb un període de retorn de 400 anys

Alberto AlcántaraActualitzat

Els rècords de calor de finals del mes d'abril a la Mediterrània occidental van ser almenys 100 vegades més probables a causa del canvi climàtic antropogènic impulsat per l'escalfament global, segons un estudi d'atribució de World Weather Attribution.

 

 

Què són els estudis d'atribució?

Els fenòmens extrems com aquest poden passar en el marc de la variabilitat climàtica natural, però en un context de crisi climàtica disparada per l'escalfament global també estan influenciats pel canvi climàtic antropogènic, que tendeix a augmentar-ne la intensitat i la freqüència.

Els estudis d'atribució serveixen per determinar el grau de contribució de l'escalfament global a un determinat episodi meteorològic. Són eines clau per certificar científicament com el canvi climàtic és una realitat que ens afecta ja, i no un problema del futur.

Rècords extrems a Espanya, Portugal, el Marroc i Algèria

L'estudi que expliquem va ser realitzat per 10 investigadors (científics d'universitats i agències meteorològiques de França, el Marroc, els Països Baixos i el Regne Unit) del grup World Weather Attribution.

El període analitzat va ser de tres dies de calorada en parts del sud-oest d'Europa i el nord d'Àfrica, on es van viure màximes mai registrades en aquesta època de l'any, amb temperatures que van superar els 41 °C al Marroc i els 40 ºC a Algèria.

 

 

Un rècord molt destacat va ser el registrat a Còrdova, on es van fregar els 39 ºC. Es tracta de la temperatura més alta mai registrada a l'abril a l'Espanya peninsular i a l'Europa continental.

Catalunya queda fora de la zona analitzada, però recordem que l'esdeveniment, tot i no ser tan extrem com al sud peninsular, va deixar més d'una vintena de rècords.

 

Una calor gairebé impossible sense un context de canvi climàtic

Els científics van analitzar les mitjanes de la temperatura màxima durant els dies 26 a 28 d'abril al sud d'Espanya i Portugal, la major part del Marroc i la part nord-oest d'Algèria, en la zona delimitada pel requadre negre.

Anomalia de Tº màxima diària respecte a 1991-2020 entre el 26 i 28 d'abril del 2023 (World Weather Attribution)

La calorada d'aquells dies es va caracteritzar per batre rècords per un gran marge. Sense anar més lluny, els 38,8 ºC de l'aeroport de Còrdova van superar en 4,8 ºC el rècord anterior de l'estació (34 ºC de l'abril del 1997).

Per això, va ser un esdeveniment extrem inusual (amb un període de retorn de 400 anys), fins i tot en un escenari reescalfat i tenint en compte que Europa i el nord d'Àfrica han experimentat onades de calor cada cop més freqüents durant els últims anys.

Els investigadors van trobar que el canvi climàtic va aquesta onada de calor almenys 100 vegades més probable, amb temperatures almenys 2°C més càlides del que haurien estat sense un context d'escalfament global.

Per altra banda, amb un escalfament global de 2 ºC per sobre dels nivells preindustrials, es calcula que un esdeveniment així serà almenys 1 ºC més calorós.

Una altra conclusió d'aquest estudi i d'altres sobre la calor extrema a Europa és que les temperatures extremes augmenten més ràpidament del que han predit els models climàtics en aquesta regió. Per això, els investigadors avisen que

"Fins que no s'aturin les emissions generals de gasos d'efecte hivernacle, les temperatures globals continuaran augmentant i esdeveniments com aquests seran més freqüents i greus."

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut