Madrid

Zapatero, satisfet pel "triomf de l'Estat de dret", crida a la unitat per "conduir la nova etapa" després del comunicat d'ETA

José Luis Rodríguez Zapatero ha celebrat el comunicat "transcendental" d'ETA en què anuncia el cessament de la lluita armada i ha demanat a les forces polítiques que mantinguin la unitat per "conduir la nova etapa" que comença ara. El president espanyol, a punt de deixar el càrrec, ha considerat que l'abandó de les armes per part d'ETA és un "triomf de l'Estat de dret" i ha recordat el patiment causat a les víctimes. "La nostra serà una democràcia sense terrorisme, però no sense memòria", ha subratllat. El candidat socialista a les generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que el PSOE garanteix la unitat.

RedaccióActualitzat
En una compareixença molt breu a La Moncloa, en què no ha admès preguntes, José Luis Rodríguez Zapatero ha afirmat que el comunicat d'ETA demostra el "triomf de l'Estat de dret com a únic model possible de convivència".

El president espanyol ha afegit que la unitat "dels partits democràtics bascos i espanyols" ha estat "decisiva" perquè ETA hagi abandonat les armes. Amb la vista posada a la pròxima legislatura, Zapatero ha demanat responsabilitat. "Al govern i al Congrés que surti de les pròximes eleccions generals els tocarà conduir aquesta nova etapa, que també haurà de respondre a un compromís unitari", ha afirmat.

Dit això, ha considerat que avui tocava viure "la legítima satisfacció per la victòria de la llei i la raó", malgrat que sigui una satisfacció "tenyida pel record inesborrable del dolor causat".

Zapatero ha recordat "el terror" que durant "molts anys" ha patit la societat i ha promès que les víctimes d'ETA no quedaran en l'oblit. "La nostra serà una democràcia sense terrorisme, però no sense memòria", ha dit, una memòria que "acompanyarà les futures generacions d'espanyols".

Rubalcaba promet unitat

El candidat socialista a les pròximes eleccions generals i exministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubacalba, s'ha pronunciat en un sentit pràcticament idèntic al de Zapatero. Rubalcaba ha afirmat que "la democràcia ha sabut arribar fins aquí i sabrà conduir la pròxima etapa". Responent a la crida a la unitat, el candidat socialista ha dit que tothom pot tenir "la certesa" que "els socialistes continuarem" en aquesta línia.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut