Les aplicacions de mapes sovint donen dades inexactes al medi natural
Les aplicacions de mapes sovint donen ubicacions "no exactes" que poden suposar un risc al medi natural (ACN/Mar Martí)

Wikiloc, Google Maps i Waze prioritzaran rutes segures i respectuoses a la muntanya

El govern ha arribat a un acord amb aquestes aplicacions perquè primin les rutes oficials per tal de garantir un accés ordenat i més sostenible als espais naturals

Si seguim les indicacions del navegador GPS per arribar al Parc Natural del Cadí Moixeró, probablement acabarem en un punt indeterminat al mig de la muntanya. En moltes ocasions, aquestes aplicacions donen ubicacions no exactes que poden suposar un risc per a l'usuari.

Per evitar-ho, el govern de la Generalitat ha arribat a un acord amb Google -propietària de Google Maps i Waze- i Wikiloc, tres de les aplicacions més populars, per prioritzar rutes oficials.

L'objectiu és garantir un accés ordenat als espais naturals, tal com reconeix el Departament d'Acció Climàtica, que posa l'èmfasi en la "seguretat" i a potenciar "una visita respectuosa amb el medi natural".

Les aplicacions de geolocalització s'han fet molt populars entre tota mena d'usuaris (ACN/Mar Martí)

Rutes digitals molt deficients

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, considera que, en moltes ocasions, la senyalització digital dels espais naturals és "molt deficient" i això genera "una gran problemàtica de regulació d'accés al medi natural".

A més de millorar la informació per arribar als espais protegits, s'espera que aquestes aplicacions també tinguin en compte possibles restriccions puntuals, com quan hi hagi alt risc d'incendi, i puguin indicar els períodes més sensibles per la flora i la fauna.

La importància d'una visita segura

Menys d'un 10% dels 350.000 visitants que va tenir l'any passat el Parc Natural del Cadí Moixeró van fer parada en algun dels punts d'informació que hi ha repartits.

Gisela Picanyol, tècnica del parc, considera crucial que els visitants hi passin per poder "programar millor" la seva visita:

"Moltes persones arriben amb els vehicles a punts que no són adequats, a través de pistes que estan tancades, ja sigui per temes de conservació o perquè hi ha bestiar, i això els pot generar una mala experiència perquè es poden quedar encallats amb el cotxe."

Per això, veu molt positiu que els serveis de mapes digitals puguin incloure les indicacions de la Generalitat i que els dirigeixin als centres d'informació on "se'ls pot ajudar a muntar la seva ruta i a explicar-los la xarxa oficial d'itineraris, tant a peu com amb vehicle".

Un mapa físic d'un espai natural (ACN/Mar Martí)

L'amenaça de les xarxes socials

Picanyol també relata que cada cop més es troben amb persones que, a través de les xarxes socials, geolocalitzen llocs per on està desaconsellat passar.

Per exemple, expliquen que hi han acampat o han baixat per camins o tarteres que no estan senyalitzats precisament perquè hi ha espècies protegides:

"Si ho penjo i tinc pocs seguidors no passa res, però si ho penja algú que té molts seguidors aleshores això ens genera un retorcés en la feina que estem intentant fer perquè genera modes i tendències"

Dues persones observen el cim del Pedraforca, situat dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró (ACN/Mar Martí)

Promoure un bon ús dels espais naturals

Arran de la pandèmia de la covid-19, molta gent ha redescobert la natura i això ha provocat un augment dels serveis de rescat, a més de la massificació d'alguns indrets.

El govern ha implementat mesures per ordenar l'accés als parcs naturals i evitar aglomeracions que posin en risc la capacitat d'acollida del medi natural.

S'han establert aparcaments regulats en determinades èpoques de l'any, s'han ordenat els accessos i s'han posat en marxa serveis de bus específics per accedir als punts més freqüentats.

També s'ha aplicat un dispositiu de 85 informadors ambientals per promoure un ús més cívic i ordenat als espais naturals.

 

ARXIVAT A:
GoogleCrisi climàticaSeguretat
Anar al contingut