Estiu amb xifres de rescats disparades al medi natural: els bombers demanen "saber renunciar"

Els Bombers insisteixen a reforçar els missatges de seguretat i prevenció, sobretot a la muntanya, on fan el 60% dels salvaments

RedaccióActualitzat

Els salvaments en el medi natural han arribat a xifres rècord aquests últims sis mesos. Des de principi d'any, han crescut un 25% respecte al mateix període del 2022, passant de 991 serveis el 2022 als 1.243 d'enguany.

Els rescats de muntanya concentren el 60% de les intervencions totals, i pugen de 665 a 853 respecte a l'any passat. Si mirem l'històric a cinc anys, la xifra s'ha gairebé duplicat.

Són dades dels Bombers de la Generalitat, que insisteixen a reforçar els missatges de seguretat i prevenció.

Vista interior d'un helicòpter de rescat dels serveis d'emergència (Bombers de la Generalitat)

Saber calibrar els riscos

Els experts asseguren que la majoria dels rescats no són provocats per imprudències, sinó per no saber valorar correctament la ruta i els riscos que té. Per això, demanen que cadascú adapti les activitats a la formació i les capacitats personals.

El cap dels GRAE, Oriol Vilalta, ha afirmat que "Catalunya és un país acostumat a la natura i no trobem molta gent que s'exposi a un risc que no tocava". 

Això no obstant, sí que reconeix que detecten "una correlació negativa entre la capacitat tècnica i la preparació que tenen algunes persones i l'activitat que fan".

Insisteix que és crucial que s'adapti les activitats a la formació:

 "És important que la gent estigui ben preparada, que estigui formada i que s'informi bé de la ruta que vol fer.  S'ha de saber si el recorregut té alguna dificultat tècnica o no."

A més, també apel·la al sentit comú quan les coses es torcen i fa una crida a "saber desistir" a temps.

En aquest sentit, Vilalta recordat que, tot i que una ruta hagi estat planificada durant molt de temps i amb molta il·lusió, si les condicions no són les què han de ser el millor és posposar-la:

"Una de les coses que considerem molt importants és que la gent tingui al cap saber renunciar quan les condicions no són les millors."

Una unitat canina preparada per al rescat en espais naturals (Bombers de la Generalitat)

Més rescats que abans de la pandèmia

D'altra banda, els bombers atribueixen el repunt d'intervencions amb el fet que després de la pandèmia hi ha molta més gent que gaudeix de la natura.

Segons les dades dels bombers, la majoria dels rescats es fan en cap de setmana. Els dissabtes i els diumenges concentren el 46,08% de les intervencions del conjunt de dies de la setmana.


L'agost dispara els salvaments

El mes que tradicionalment acumula més rescats de l'any és l'agost (241 l'any passat i 296 el 2020) per la quantitat de gent que fa sortides a la natura durant les seves vacances.

També s'incrementa el flux de població estacional en tot el país, tant a la costa com a la muntanya. Es tracta de persones que sovint no coneixen del tot bé el lloc que trepitgen.

El còctel perfecte es completa pel fet de ser un mes amb altes temperatures. La calor incrementa el risc de patir un accident quan es fan activitats esportives a l'aire lliure. 

Per això, es recomana que en cas d'onada de calor no se'n facin al medi natural. 

 

 

ARXIVAT A:
Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut