Dones en una sala d'espera d'un centre sanitari.
Dones en una sala d'espera d'un centre sanitari.
Barcelona

Usuaris, oposició i sindicats rebutgen l'exclusió dels irregulars de la sanitat pública

Asseguren que la cobertura universal, a la llarga, estalvia costos perquè evita la propagació de malalties i denuncien que es tracta d'una mesura insolidària.

RedaccióActualitzat
La decisió del govern espanyol de fer pagar als immigrants en situacio irregular per poder rebre assistència sanitària ha rebut fortes crítiques per part d'usuaris, oposició i sindicats.

Ghassan Saliba, secretari de Migració de CCOO, ha qualificat la mesura de "demostració d'insolidaritat, un acte mesquí i una nova invasió de competeències de la Generalitat", segons ha afirmat a TV3.

Per part seva part, la plataforma Dempeus per la Sanitat Pública ha posat l'accent en les repercussions que l'exclusió tindrà per a la societat. El secretari de l'organització, Toni Barberà, ha alertat que la cobertura universal estalvia costos perquè evita la propagació de malalties. "Excloure segments de la poblacio de l'assistència representa un repunt, un increment de malalties transmissibles i de tota mena que, pel fet de no estar controlades -pensem en tuberculosi, en sida- el que faran es una escampada que l'acabarà pagant tothom", ha destacat.

A l'oposició, el PSOE ha considerat "una barbarit" que els immigrants hagin de pagar per fer ús de la sanitat i també ha posat en dubte que el govern espanyol tingui competències per aplicar la mesura. El portaveu socialista a la Comissió de Sanitat del Congrés, José Martínez Olmos, ha argumentat que hi haurà "més desigualtat" i que "s'agreujaran" les malalties que puguin tenir els integrants del col·lectiu.

Tornant a Catalunya, on la Generalitat ha dit que no té constància de la mesura i que continuarà donant assistència a tothom, ICV-EUiA ha reclamat al govern d'Artur Mas que "deixi clar que utilitzarà tots els mitjans" perquè ningú quedi fora del sistema de salut pública. El diputat ecosocialista Josep Vendrell ha acusat al PP de voler "la mercantilització del sistema sanitari" perquè funcioni com una asseguradora privada.


NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut