Primera taula sectorial d'Educació del curs 2023-2024 (ACN)
Primera taula sectorial d'Educació del curs 2023-2024 (ACN)

USTEC i CGT s'aixequen de la taula i mantenen la vaga de docents el primer dia de curs

Per primera vegada el curs escolar començarà amb una aturada de professors

RedaccióActualitzat

El curs escolar començarà per primera vegada amb una vaga de professors. Els sindicats mantenen l'aturada tot i la reunió d'aquest dimarts a la tarda amb el Departament d'Educació. En la primera mesa sectorial per parlar de l'inici de curs, els sindicats USTEC i CGT s'han aixecat de la taula i acusen el departament de "no dir res nou".

Segons ha explicat la portaveu del sindicat majoritari USTEC, Iolanda Segura, la consellera d'Educació, Anna Simó, ha relatat les novetats de manera "genèrica" i no ha entrat en cap de les demandes dels docents.


D'altra banda, la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, ha lamentat que dos dels cinc sindicats amb representació a la mesa hagin abandonat la reunió:

"Ens sap greu per la resta de sindicats que s'han quedat a la mesa i que estan treballant i prenent en consideració els aspectes del nou curs"

Gomà ha apuntat que és una "manca de consideració cap a l'Administració i tot el col·lectiu docent del país".

Tot i això, la secretària general, ha reiterat la voluntat de revertir les retallades que arrossega el sector, però assegura que primer cal concretar quina serà la partida econòmica destinada en els pressupostos de la Generalitat 2024.
 

"Ens trobaran novament al carrer"

Entre les reivindicacions dels docents, hi ha el reconeixement del deute pels diners deixats de cobrar durant les retallades i un termini de cobrament, l'equiparació salarial per al professorat de l'FP i la reducció de dues hores lectives per als majors de 55 anys.

En aquest sentit, els sindicats convocants de la vaga ja van protestar dilluns a la seu de la conselleria. Segura va explicar que el sindicat manté l'aturada per exigir la recuperació de les condicions laborals perdudes amb les retallades. Així com les millores "d'aquest servei educatiu amb tantes mancances i tants problemes per resoldre".

En la mateixa línia, el portaveu de la CGT, Miquel González, va assegurar que no n'hi ha prou amb un canvi de tarannà "si no hi ha un compromís ferm de revertir les retallades". González va afegir que aquest inici de curs marca el principi d'un cicle de negociacions: "Aquest primer trimestre ens trobaran novament al carrer".

Segons Segura, una de les qüestions més "preocupants" a tractar amb la consellera és la manca de professorat en algunes especialitats. Segons la portaveu, a l'empresa privada "hi ha millors condicions laborals, millor horari i millor sou". I ha afirmat que els catalans són els docents que cobren menys de l'Estat.
 

Serveis mínims: un docent per cada tres aules

El Departament d'Empresa i Treball ha fixat els serveis mínims per fer front a la primera aturada del curs. En concret, hi haurà d'haver una persona de l'equip directiu per cada centre i un docent per cada tres aules a infantil, primària i secundària.

Als centres d'educació especial i les llars d'infants, els serveis mínims seran del 50%. I en el cas del personal de menjador, esbarjo, cuina, acollida, extraescolars i del servei d'atenció als alumnes amb necessitats especials, també hi haurà d'haver almenys la meitat del personal
 

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut