El tribunal ha sentit per primer cop un agent que va actuar en un col·legi l'1-O
El tribunal ha sentit per primer cop un agent que va actuar en un col·legi l'1-O

Un sergent que va actuar l'1-O: "Es comportaven com delinqüents"

El tribunal ha sentit per primera vegada un agent que va actuar en un col·legi, a Sant Andreu de la Barca, on diu que va trobar un "mur infranquejable"

Irene VaquéActualitzat

Un sergent de la Guàrdia Civil que va actuar en un col·legi l'1 d'octubre a Sant Andreu de la Barca ha definit com un "mur infranquejable" la resistència que s'hi van trobar i ha relatat que els van "insultar" i "escopir" i que va veure "odi" en les mirades de la gent, com ja ha afirmat un altre testimoni al matí. 

L'agent ha manifestat que va tenir un "dany moral": 

"A mi personalment no em van agredir. L'única cosa que vaig patir és un dany moral, per les amenaces. No sé si em van insultar perquè vaig anar a complir una ordre judicial o perquè era guàrdia civil. A mi el que m'ha quedat és com em miraven, no sé si era per menyspreu o per odi, o per la meva condició de guàrdia civil. Però a mi, per fer la meva feina, mai m'havien escopit. I fins avui no entenc per què aquelles persones, que eren del poble, s'havien comportat, per dir una paraula que potser no és l'adequada, com a delinqüents."

 

"Aquell dia es van cometre molts delictes, a mi em van insultar."

Aquest ha estat el primer agent que ha declarat al Suprem que va actuar en un col·legi el dia del referèndum. Ho ha fet en la vintena sessió del judici. En la mateixa sessió, darrere d'ell, la sala ha escoltat un agent que va ser a Sant Joan de Vilatorrada i una guàrdia civil que va anar a Sant Martí Sesgueioles

El testimoni, identificat amb el TIP G37772B, ha explicat que a un dels agents el van mossegar a la mà. El responsable va ser l'única persona que van detenir en aquell col·legi, que era en un CAP.

"La missió no era fer detencions, era el compliment de l'ordre judicial. Amb detencions, haguéssim creat més mal. Només hi va haver un detingut perquè es va abraonar a un company i va haver-hi una baralla i el va mossegar."

Al testimoni el va sorprendre que, després de superar la gentada que hi havia a la porta, a dins encara hi hagués unes 200 o 300 persones més assegudes a terra.

"Quan entro m'enduc una altra sorpresa. Em trobo 250 persones més, de moltes edats. Recordo que hi havia gent gran... Però l'important és que era un mur infranquejable per poder arribar al punt de votació. Estaven tots asseguts a terra. La imatge em va quedar... És que tots ens estaven gravant. I hi havia una persona que deia, "Tothom callat, no digueu res". Vam haver d'apartar les cames per no trepitjar la gent i ens va costar molt arribar al punt de votació.

Quan hi arreibem no hi trobem urnes. Trobem 2.500 sobres, algunes paperetes i crec que es va confiscar una CPU."

El sergent ha dit que desconeixia si algun company seu va fer servir la porra. 

Aquest és un vídeo dels fets:

 

 

"Passivitat" dels Mossos

Segons el testimoni, mentre va durar l'actuació de la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra que hi havia al punt de votació van estar passius en tot moment.

"A 40 metres hi havia 8 mossos d'esquadra en actitud passiva. En cap moment es van acostar a prestar-nos auxili, ni es van acostar al cap del dispositiu de la Guàrdia Civil per si podien col·laborar. Van estar tota l'estona a uns 40 metres."

 

La seva identificació no consta en la declaració

Àlex Solà, advocat de l'equip de defensa de Jordi Cuixart, ha fet notar que el TIP d'aquest agent interrogat no consta en la declaració que es va prendre al comercial d'Artyplan.
 


El testimoni ha assegurat que va estar present en aquest interrogatori en què el comercial va afirmar que l'encàrrec de la publicitat del referèndum requisada l'havia fet Òmnium Cultural

Sobre l'absència de la identificació, el testimoni ha argumentat que "probablement va ser un error" del qual "no es va adonar". L'advocat, però, ha insinuat que "pel mateix motiu, potser l'acta tampoc diu el que va succeir". 

Al final, el jutge Marchena ha deixat clar que qualsevol irregularitat s'estudiarà: 

"Li ha dit que no consta el seu TIP, que ell no té dos tips, La sala ja té coneixement que en aquesta declaració hi ha solament un TIP i que aquest senyor diu que hi era, però que no va ser reflectit o no hi ha constància. A partir d'aquí obtenim una inferència i, si cal fer alguna cosa per perseguir qualsevol irregularitat, es farà, però després d'un procés argumental que no s'obté amb l'enfrontament que vostè demana amb el testimoni."

Solà ha avisat d'una possible indefensió i ha demanat que quedés constància de la protesta.

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut