The benches of the accused, this Thursday at the Supreme Court
The benches of the accused, this Thursday at the Supreme Court
Madrid

Un guàrdia civil compara el 20S a Bigues i Riells amb el conflicte basc

Dos altres agents descriuen com una "ratera" la sortida de l'escorcoll d'Unipost a Terrassa del dia anterior

Josep Maria CampsActualitzat

El cinquè i últim testimoni de la sessió del matí d'aquest dijous al judici del procés al Tribunal Suprem ha estat el de l'agent identificat amb el número TIP S17971T.

Aquest agent va fer un informe fotogràfic de la nau de Bigues i Riells on la Guàrdia Civil va trobar 10 milions de paperetes del referèndum.

Segons ha dit, quan havien de marxar del lloc, el secretari judicial els va demanar que es traguessin les armilles que els identificaven com a guàrdies civils, perquè la gent concentrada a l'exterior estava molt exaltada.

El fiscal Jaime Moreno, al costat de Consuelo Madrigal, aquest dijous durant els interrogatoris al Tribunal Suprem

 

Responent preguntes del fiscal Jaime Moreno sobre aquest secretari judicial, el testimoni s'ha aventurat a comparar la situació amb el País Basc, i el president del tribunal, Manuel Marchena, l'ha tallat:

Moreno: "Aquesta persona els va expressar a vostès, a banda d'això, si tenia por? No si vostè va percebre si en tenia, sinó si ell els va dir a vostès que en tenia?"

Agent S17971T: "Sí, així és. Recordo que ens va dir: 'Per favor, teniu alguna cosa per tapar-me la cara? Perquè no vull que em reconeguin.' I un company, el caporal, li va donar un mocador i amb el mocador es va tapar la cara."

Moreno: "O sigui, anava tapat?"

Agent S17971T: "Sí, es va tapar completament la cara perquè tenia por. És que... vaja, era per tenir-ne, perquè allà la gent estava bastant exaltada. Jo la veritat és que no he viscut el conflicte basc, gràcies a Déu, però companys meus veterans m'han dit que els principis del conflicte basc s'assemblaven molt. De la gent..."

Marchena (l'interromp): "Fem una altra pregunta per favor."

Agent S17971T (continua): "...l'odi, la cara d'odi que tenien."

Marchena (el talla): "Una altra pregunta, per favor."

 

Dos testimonis de l'escorcoll a Unipost

El tercer i el quart agent de la Guàrdia Civil que han declarat van participar en l'escorcoll a l'empresa Unipost a Terrassa el 19 de setembre del 2017.

Preguntat pel mateix fiscal, Jaime Moreno, l'agent H12669K ha explicat que no els va caldre escorcollar massa, perquè es van trobar les caixes just al costat del moll de càrrega de l'empresa.

El testimoni ha explicat que a dins de les caixes van trobar-hi sobres per enviar als membres de les meses electorals del referèndum de l'1-O:

"Eren sobres blancs, a la part superior esquerra amb el logotip de la Generalitat. I el sobre tenia una finestreta transparent, plàstica, on es veia el nom d'una persona física, una adreça, un codi postal i una localitat."

L'agent ha explicat que mentre eren allà es va concentrar molta gent a l'exterior que els insultaven i cantaven:

Agent H12669K: "Onejaven estelades, cridaven, cantaven, estaven asseguts a terra... Tenien una urna de cartró, la posaven allà, entre la gent.

Moreno: "Hi havia insults?"

Agent H12669K: "insultaven..."

 


La "ratera" del carrer en obres

Aquest testimoni ha assegurat que, quan havien de marxar, els Mossos que s'encarregaven de l'operatiu de seguretat exterior, els van portar fins a "una ratera":

"Quina va ser la sorpresa, o almenys la meva, que en comptes de seguir recte, girem el següent carrer a l'esquerre, que era per on estaven encara aglomerades les persones que havien desallotjat, al principi."

"I ens fiquen per un carrer que estava completament en obres, completament aixecat. Hi havia rases que estaven cobertes amb xapes de ferro, amb tanques, runa..."

"La sorpresa és que veiem que ens fiquen en un carrer on... en una ratera."

Repreguntat pel fiscal si ho havia considerat "una trampa" dels Mossos, el testimoni s'ha limitat a dir que va ser "inèdit".

L'agent ha dit que la gent concentrada els va seguir per aquell carrer i que hi va haver moments en què la gent "tenia directament enganxada la cara al vidre del cotxe".

També ha assegurat que hi havia persones que aixecaven les xapes del terra perquè els seus vehicles caiguessin dins la rasa.
 

"El reflex de l'odi"

El que va impressionar més l'agent H12669K van ser les "cares d'odi" de la gent:

"La sensació que vaig veure... perquè a la cara de moltes de les persones que hi havia allà, vaig veure per primera vegada a la vida professional el reflex de l'odi. El vaig veure a la cara de la gent aquella."

Preguntat per Jordi Pina, advocat de Rull, Turull i Sànchez, aquest agent ha admès que la gent concentrada no va intentar entrar a Unipost mentre ells estaven fent l'escorcoll.

També ha admès que no va necessitar tractament psicològic per la impressió que li havien fet les "cares d'odi" que havia vist entre els concentrats.

Jordi Pina, advocat de Rull, Turull i Sànchez, aquest dijous al Tribunal Suprem

 

"No havia vist una cosa igual en la meva vida"

Un relat molt similar ha fet el següent testimoni, el guàrdia civil número TIP S00885Q, que també va participar en aquell mateix escorcoll a Unipost. Aquest agent ha explicat que els concentrats van tallar el carrer en els dos sentits.

A preguntes del fiscal, el testimoni ha assegurat que mai havia vist "una cosa igual":

"De tot tipus: insults, amenaces, càntics, gravacions de tota mena. Fins i tot davant del pàrquing recordo que van posar una càmera de televisió, no sabíem on ficar-nos perquè no sortissin les nostres imatges. Va ser de tot. Jo no havia vist una cosa igual en la meva vida."

L'agent S00885Q també ha descrit com una "ratera" el camí pel qual els van portar els Mossos quan van sortir:

"La veritat és que quan vam arribar..., perquè va ser una ratera. Quan vam arribar al carrer, ens trobem que era un carrer superestret, en obres i amb totes les facilitats del món per impedir el pas, novament, a la comitiva judicial."


20 minuts a la "ratera"

Aquest testimoni ha afirmat que els concentrats van tirar a terra les tanques que hi havia, que van passar-se 20 minuts aturats en el carrer en obres, i ha assegurat que "cada cotxe que va passar per allà va caure a la rasa".

També ha explicat que els Mossos "van col·laborar" amb ells, "utilitzant la força per fer fora la massa" i que poguessin passar.

L'agent ha dit que la gent no va sacsejar els vehicles, però sí que els gravaven amb els mòbils i van tapar-se la cara perquè no se'ls veiés.

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut