Una agent de l'1-O: "Ens volien fer perdre temps o que es veiés violència sobre ells"

A Sant Martí Sesgueioles van enganyar-los posant a la taula una urna de cartró del 9N, segons ha explicat la Guàrdia Civil
Una agent de l'1-O: "Ens volien fer perdre temps o que es veiés violència sobre ells"
Madrid

Una agent de l'1-O: "Ens volien fer perdre temps o que es veiés violència sobre ells"

A Sant Martí Sesgueioles van enganyar-los posant a la taula una urna de cartró del 9N, segons ha explicat la Guàrdia Civil
Irene Vaqué Actualitzat
TEMA:
Judici procés
La Guàrdia Civil en l'actuació l'1-O a Sant Martí Sesgueioles

La Guàrdia Civil en l'actuació l'1-O a Sant Martí Sesgueioles

El dia del referèndum de l'1-O, la Guàrdia Civil es va topar a Sant Martí Sesgueioles, un petit poble de l'Anoia, amb una votació fictícia, amb una urna del 9N. Va passar en una nau on hi havia "entre 70 i 90 persones entrellaçades entre elles". 

Els guàrdies civils no en van ser conscients fins després, quan ja hi havia hagut tensió entre els votants i els agents, segons ha explicat al Suprem la guàrdia civil amb la identificació TPI W86153J.

"Vam trobar una urna de cartró del 9N, amb unes 8 o 9 paperetes i una llista de figurants, perquè un dels DNI que havien apuntat pertany a una persona de Vigo. La resta serien gent fictícia. Era una simulació."

Davant les preguntes del fiscal Jaime Moreno, la testimoni ha explicat que la gent havia votat "en un garatge d'un particular" i que l'alcaldessa del municipi havia revelat l'engany a Facebook:

"A posterior, al Facebook obert de l'alcaldessa de la població publica que, gràcies al poble i a les seves idees, havien tingut la brillant idea de canviar l'urna per enganyar la Guàrdia Civil i que s'emportessin l'urna de cartró."

 

L'agent ha considerat que, sent conscients de l'engany, entenia que "no té sentit" que la gent "exercís força" contra la Guàrdia Civil, una força que ha definit com a "cops i empentes":

"Era un enfrontament per res. Era estèril. Aquesta força cap a nosaltres es podria haver obviat, si sabien que allà no hi havia res."

 

"Era una massa fortament ancorada i en actitud obstinada. No ens deixaven entrar. I l'actitud era cada cop més enervada."

Preguntada per l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, l'agent ha contestat que potser el que buscaven els votants era que es veiés una imatge de violència:

"(Seoane) El que es va aconseguir era fer-los perdre el temps? Que vostès fossin allà i no a un altre lloc?

(Guàrdia civil) Fer-nos perdre el temps o que es veiés la violència exercida sobre ells.

(Seoane) Les dues coses, en definitiva. Van estar interceptats allà exercint la viol... exercint l'actitud hostil en contra de vostès."

A preguntes de les defenses, la guàrdia civil ha admès que no duien visibles els números d'identificació TPI i que no sabia per què. També que havia retirat unes taules que impedien l'entrada al local i que, segons ella, "no estaven col·locades per fer un berenar", com han suggerit els advocats.

Aquestes són algunes de les imatges de l'1-O a Sant Martí Sesgueioles:
 

 

 

L'agent és el tercer testimoni que ha declarat al Suprem i que va ser present en un punt de votació el dia del referèndum. El primer que ha declarat va ser a Sant Andreu de la Barca, i el segon, a Sant Joan de Vilatorrada

 

"S'havien perdut el respecte i l'autoritat"


L'agent ha destacat que, des que van sortir de la caserna de Sant Andreu de la Barca, es van trobar un "ambient enrarit", amb insults i gestos contra el dispositiu.

"Des que vam sortir de la base l'ambient era hostil, estava molt enrarit. Et xiulaven, t'insultaven, feien gestos amb els dits. El sentit del respecte i l'autoritat s'havia evaporat en hores."

La comitiva de la Guàrdia Civil es va trobar palets i tractors entorpint l'entrada al poble, on també hi havia dos mossos d'esquadra, sense vehicle, que els van dir que "no havien pogut fer res".

Com els altres nou testimonis que han declarat en la 20a sessió del judici, tampoc s'ha difós la imatge d'aquesta guàrdia civil.
 

 

ARXIVAT A:
Judici procés