Barcelona

Un jutge investiga una residència per ocultar un brot de salmonel·losi amb 8 morts

La Fiscalia ha denunciat els gestors i la metgessa del geriàtric per no haver notificat els casos i ha alertat de la falta d'higiene "generalitzada" al centre

RedaccióActualitzat

Un jutge investiga una residència de gent gran de Barcelona per haver ocultat un brot de salmonel·losi que va provocar la mort de vuit residents l'estiu passat. És el Geriàtric Aragó, ubicat al carrer del mateix nom. Hi va haver 39 residents amb gastroenteritis aguda per salmonel·la, dels quals 15 van ser hospitalitzats i 8 van morir.

El jutjat d'instrucció número 17 de Barcelona ha obert diligències arran d'una denúncia de la Fiscalia contra el gerent del geriàtric, la directora, la governanta i el metge, per vuit delictes d'imprudència greu amb resultat de mort, segons ha avançat El Periódico.

El fiscal assegura que els denunciats no van notificar cap dels casos al Servei d'Epidemiologia de l'Agència de Salut Pública i acusa la residència de falta d'higiene, perquè no tenia ni material de desinfecció ni equips de protecció.
 

Una "absoluta indiferència per la salut i les vides" dels residents

Segons la Fiscalia, els investigats van tenir una conducta "irresponsable" i van mostrar una "absoluta indiferència per la salut i les vides" dels ancians. No van adoptar "les més elementals mesures d'atenció" davant la crisi sanitària, cosa que "va contribuir" a l'agreujament del brot i va generar un "elevat risc de transmissió de la infecció" i altres problemes de salut als residents, "amb conseqüències letals" per a alguns:

"Amb la seva conducta irresponsable, van col·locar tots els residents en una situació de greu risc sanitari, minimitzant l'impacte del brot, negant l'existència d'altres casos diferents dels notificats pel CAP, administrant medicació que no havia estat prescrita amb l'espúria finalitat d'encobrir els símptomes, ocultant nous casos... fins i tot les defuncions que es produïen per causa de la malaltia."


Maniobres perquè no es detectessin els casos

Els denunciats van negar el contagi de 33 dels residents i no va comunicar 7 de les 8 morts.

Segons la Fiscalia, el "grau d'obstaculització i manca de col·laboració" va arribar a l'extrem que els responsables de la residència van deixar d'anotar als registres tota la informació sanitària dels residents, recollint únicament fets "intranscendents" com visites programades o canvis de bolquers.

Façana del Geriàtric Aragó, on hi va haver 8 morts pel brot de salmonel·losi
A la residència hi havia una falta d'higiene "generalitzada" (CCMA)

Una altra acusació de la Fiscalia és que la metgessa de la residència va receptar un antibiòtic a alguns dels residents, sense que cap motiu ho justifiqués i només per "obstaculitzar" la detecció de casos a les autoritats sanitàries. Això "va afavorir" la transmissió entre residents.

També es van receptar càpsules de Fortasec als residents que presentaven diarrees en una de les plantes de la residència, malgrat que en els supòsits de salmonel·la està contraindicat.

A banda dels "comptats" trasllats a l'hospital dels residents que estaven més greus, a la resta de contagiats "els va ser sostreta" l'atenció mèdica indispensable" per pal·liar els símptomes que patien i controlar la infecció.


Falta d'higiene "generalitzada" i de "llarga evolució"

La Fiscalia recull que, quan els inspectors van anar a la residència el setembre de l'any passat, van constatar una "falta d'higiene generalitzada" de "llarga evolució" al mobiliari, lavabos, dutxes, interruptors i botons d'ascensor.

La residència compta amb 100 places, de les quals 57 són públiques.

 

ARXIVAT A:
SalutJudicialResidències gent gran
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut