El jaciment és a tot just cinc metres submergit al mar (Universitat de Zadar)

Descoberts un poblat i un camí neolític de fa 7.000 anys sota les aigües turquesa de Croàcia

La Universitat de Zadar va detectar l'estructura revisant unes imatges de satèl·lit de l'illa de Korcula

RedaccióActualitzat

Un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Zadar ha descobert les restes d'un camí de l'edat de pedra, fa 7.000 anys, submergit sota el mar Adriàtic, davant les costes de Croàcia. El camí servia per unir un poblat neolític de l'illa de Korcula amb la terra ferma.

El descobriment es va fer després d'identificar una "estructura estranya" revisant unes imatges de satèl·lit de la zona.

Els experts van decidir submergir-se en aquest punt i van trobar-se amb els murs d'un antic camí a 5 metres de profunditat. El camí feia uns 4 metres d'ample i la calçada estava construïda amb lloses de pedra curosament apilades.

Els equips han hagut de treballar submergits sota l'aigua (Universitat de Zadar)

La cultura neolítica Hvar

L'anomenat jaciment de Soline, sembla que podria haver servit per connectar un assentament de la cultura neolítica dels Hvar.

Aquest poble prehistòric es va desenvolupar a la costa oriental de l'Adriàtic durant l'edat de Bronze i és conegut pel seu estil únic de ceràmica, que es caracteritza per formes geomètriques i patrons intrincats on es troben inclús algunes peces amb imatges d'animals i persones. 

Després d'iniciar els treballs de neteja de la gruixuda capa de llim que s'hi havia anat acumulant, les anàlisis radiocarbòniques de la fusta conservada van demostrar que es tractava d'un assentament d'uns 4.900 anys abans de Crist.


 

Un altre jaciment a la mateixa illa

Però això no és tot, ja que el mateix equip d'investigadors va descobrir un nou assentament neolític submarí a l'altre extrem de l'illa de Korcula, similar al de Soline.

A la badia de Gradina s'hi han trobat, a més, restes d'eines de la cultura Hvar, com destrals de pedra, fulles de sílex i altres fragments que es creu que eren utilitzats en cerimònies de sacrifici.

El neolític es caracteritza per la transició que va significar entre un estil de vida caçador-recol·lector cap a l'agricultura i la domesticació d'animals, donant lloc a assentaments comunitaris més permanents.


Una illa rica en història

L'illa de Korcula és ben rica en història. De fet, ja s'hi han localitzat diversos jaciments prehistòrics datats entre el III i el I mil·lenni abans de Crist.

Les excavacions arqueològiques que ja fa anys que s'hi fan han tret a la llum diversos túmuls funeraris, un assentament fenici i una colònia grega.

En els projectes arqueològics de l'illa de Korcula hi col·laboren diverses institucions i empreses croates, encapçalades per la Universitat de Zadar.

A l'illa, s'hi han trobat diversos jaciments arqueològics (Universitat de Zadar)
ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut