Sánchez, durant la declaració institucional (EFE/Javier Lizón)
Sánchez, durant la declaració institucional (EFE/Javier Lizón)

Sánchez condemna l'atac rus i alerta de l'impacte que tindrà en el mercat energètic

El president espanyol diu que és "un atac frontal" als principis i valors europeus i que farà "el que s'hagi de fer per mitigar-ne l'impacte econòmic"

RedaccióActualitzat

Condemna "rotunda" del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per l'atac de Rússia a Ucraïna. "Els fets són molt greus i molt simples al mateix temps", ha assegurat.

"Una potència nuclear ha violat la legalitat internacional i ha començat la invasió d'un país veí --ha afegit--. És una violació flagrant del dret internacional i un atac frontal als principis i valors que han donat a Europa anys d'estabilitat i prosperitat", ha assegurat en un missatge institucional des de La Moncloa.

El president espanyol ha afirmat que tot això "no pot quedar impune" i que Espanya "es desviurà per al restabliment de la pau" i defensarà la legalitat internacional. "Compartim interessos i especialment valors amb la Unió Europea", ha assegurat, i ha recordat que ja havien avisat Putin que no acceptarien la invasió:

"El missatge és clar, que posi fi immediatament a les hostilitats i que compleixi els compromisos com a signatari dels acords de Minsk. En definitiva, que torni a la legalitat internacional."

També ha explicat que aquesta nit es reunirà el Consell Europeu per definir la resposta coordinada i d'unitat davant d'aquesta crisi. En aquest sentit, el president de l'executiu ha assegurat que la UE té "una nova oportunitat, com ja la va tenir amb la pandèmia, per mostrar la seva solidaritat i integració per fer front a aquesta greu crisi".

"La millor manera de mostrar la nostra solidaritat és socórrer el poble ucraïnès", ha dit, i els ha promès recursos econòmics i material sanitari. 


"Farem el que s'hagi de fer per mitigar l'impacte econòmic de l'atac"

Pedro Sánchez també ha llançat un missatge a tots els espanyols: que cal preparar-se per a les conseqüències econòmiques d'aquesta guerra, ha avisat el president espanyol.

"Aquest conflicte i les sancions que se'n deriven tindran un impacte econòmic evident en el nostre país i la UE, especialment en el mercat energètic. El govern d'Espanya, en coordinació amb les autoritats europees, porta temps preparant la reacció davant el risc d'agressió militar. Farem el que s'hagi de fer per mitigar-ne l'impacte econòmic, també l'energètic, en la societat espanyola, sobre les empreses, la indústria i les llars."

Un centenar d'espanyols ja han sortit d'Ucraïna

El president de l'executiu espanyol també ha transmès el seu suport als ciutadans espanyols que són a Ucraïna. Ha explicat que hi ha 436 ciutadans espanyols registrats a l'ambaixada espanyola a Kíev, i que d'aquests, més d'un centenar ja han marxat del país.

Pel que fa a la resta, Sánchez ha explicat que l'ambaixada a Kíev hi està en contacte des de fa setmanes i se'ls està informant sobre com sortir del país i que se'ls informarà sobre una operació d'evacuació quan sigui possible.

També ha dit que l'ambaixada a Polònia està en alerta per donar suport logístic si és necessari. Entre els espanyols que queden a Ucraïna hi ha l'ambaixador espanyol i el petit equip encarregat de facilitar les gestions de sortida.

Aquesta tarda, el president del govern espanyol serà a Brussel·les per assistir a la cimera de la Unió Europea. La situació d'urgència ha fet cancel·lar la trobada de presidents autonòmics que s'havia de fer demà a l'illa canària de La Palma.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut