Risc d'incendi extraordinari en ple hivern per la sequera: 574 focs de vegetació al gener

Només aquest dimarts hi va haver 25 avisos d'incendi, i la falta d'aigua també fa que els pagesos que cultiven cereal a la plana de Lleida temin perdre la collita

RedaccióActualitzat

Al pantà de la Baells, al Berguedà, l'aigua acostuma a tocar els peus de l'antic monestir Sant Salvador de la Vedella. Ara, però, el nivell està tan baix que s'hi pot arribar caminant. El pantà està al 55% de la capacitat, quan abans de Nadal estava per sobre del 80%.

No és un cas aïllat: les reserves d'aigua a tots els pantans estan a nivells baixos, i és que des de finals de novembre que no hi ha pluges importants. A Berga, a tocar de la Baells, fa 69 dies que no hi cau ni una gota.

Al gener gairebé no ha plogut gens, les temperatures són més altes de l'habitual per a l'època, i venim d'una tardor seca. Tot plegat fa augmentar el risc d'incendi fins a nivells extraordinaris a l'hivern i posa en risc la collita de cereals a la plana de Lleida.

A Berga, a tocar de la Baells, fa 69 dies que no hi cau ni una gota (CCMA)


60 avisos de foc en un cap de setmana

La sequera fa que, tot i que som a l'hivern, el risc d'incendi sigui alt, extraordinari per a l'època. Només en l'últim cap de setmana hi ha hagut 60 avisos per focs.

Al mes de gener hi ha hagut 574 incendis de vegetació, gairebé el doble que el gener de l'any passat, i el triple que fa dos anys. El risc és alt, i fins i tot s'estan anul·lant els permisos de crema controlada.

Incendis de vegetació al gener
El gener d'aquest any hi ha hagut 574 incendis de vegetació, una xifra molt més alta que en anys anteriors (CCMA)

Els boscos estan extremadament secs, i si hi afegim el vent, és l'escenari perfecte perquè una espurna origini un incendi forestal, malgrat que siguem a l'hivern.  

10 comarques estan ara a nivell 1 del Pla Alfa, que significa que hi ha un risc d'incendi preocupant però encara moderat, i 11 comarques tenen un nivell 2, un risc alt que ja obliga a suspendre activitats de risc i a activar mesures extraordinàries. Un mapa insòlit per a un mes de gener:

11 comarques tenen un nivell 2 de risc d'incendis, que ja obliga a suspendre activitats de risc (CCMA)


Amenaça a les collites

A més, la manca d'aigua i les gelades diàries de l'últim mes afecten de ple el cultiu de cereal a la plana de Lleida. El cereal no està creixent com hauria de fer-ho. Els pagesos temen perdre la collita:


No és l'únic maldecap que tenen els pagesos aquest hivern. Si no plou les pròximes setmanes, la collita pot minvar molt o, fins i tot, es pot perdre. Això en un any en què els preus dels carburants i els productes fitosanitaris van a l'alça.

 

ARXIVAT A:
SequeraAgriculturaIncendis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut