Marxa de l'orgull celebrada a Lima, al Perú
Marxa de l'orgull celebrada a Lima, al Perú (EPTV/Carlos Garcia Granthon)

La transsexualitat, considerada malaltia mental al Perú: "Ens exposa a la violència."

La decisió, aprovada per decret, arriba 34 anys després que l'OMS deixés de considerar l'homosexualitat com una malaltia i 6 anys després que retirés la transsexualitat de la llista de trastorns mentals

RedaccióActualitzat

El govern del Perú ha ampliat la llista de malalties mentals i del comportament i hi ha afegit "la transsexualitat i els trastorns d'identitat de gènere".

Una decisió que fa retrocedir el país en la lluita contra la discriminació de les persones trans, com denuncien les entitats que defensen la igualtat de drets de les persones LGBTIQ+, com Más igualdad Perú o el col·lectiu Marcha del Orgullo Lima, que estan recollint firmes per demanar al ministeri de Salut que derogui el decret aprovat divendres.

 

Què al·lega el govern 

Davant les protestes per l'aprovació del decret, el govern peruà ha emès un comunicat contradictori en què assegura que l'orientació sexual i la identitat de gènere d'una persona "no constitueixen en si mateixes un trastorn de la salut física i mental" i que no han de ser sotmeses a cap tractament ni atenció mèdica o teràpia de reconversió. Al mateix temps, però, defensa que les hagi inclòs en el Pla Essencial d'Assegurament de la Salut (PEAS) com a malaltia per garantir, diuen, "una atenció completa en salut mental" de les persones transgènere. 

El Ministeri de Salut peruà assegura que respecta les identitats de gènere i "rebutja l'estigmatització de la diversitat sexual" al país, però es manté ferm en la decisió de considerar "la transsexualitat, el transvestisme de rol dual, el trastorn de la identitat de gènere en la infància, altres trastorns de la identitat de gènere, el transvestisme fetitxista i l'orientació sexual egodistònica" com a problemes de salut mental.

El PEAS regula els beneficis que han de rebre els ciutadans dins de les assegurances de salut públiques, privades o mixtes. És a dir, conté la llista detallada de les atencions i intervencions mèdiques finançades per les asseguradores públiques o privades que s'han de donar en els centres de salut públics i privats del país.
 

Els experts alerten que les estigmatitza 

Segons els experts, les persones trans no poden accedir a vegades a alguns serveis mèdics al Perú per problemes amb el seu carnet d'identitat, però considerar-los "malalts" no és la manera de garantir-los els drets ni l'assistència sanitària en igualtat de condicions que a la resta de la ciutadania, sinó una altra manera de discriminar-los.

L'Organització Mundial de la Salut fa 34 anys que va treure l'homosexualitat de la llista internacional de malalties i sis que va retirar-ne, també, la transsexualitat.

Entitats de defensa dels drets humans i de les persones LGTBIQ+ com Demus denuncien el perill que representa el decret per a les persones trans, a qui estigmatitza, exposa i discrimina, "a més d'obrir la porta que siguin sotmesos a teràpies de reconversió":

"En un context en el qual els nostres companys/es trans demanen constantment eradicar els transfeminicidis, som testimonis de crims d'odi, teràpies de reconversió que s'han arribat a qualificar com a tortura i de la por a viure en llibertat per culpa de la LGTBIQ+ fòbia."

Diverses entitats fan una crida a la mobilització ciutadana per forçar el govern a derogar el decret que considera la identitat de gènere trans com una "patologia":

 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Drets humansTransfòbia
Anar al contingut