Imatges d'escàner d'un cervell
El coordinador de la investigació del Clínic està convençut que suposarà un canvi de paradigma (Pexels)
Barcelona

Revolució en el tractament de l'ictus arran d'un estudi del Clínic finançat per "La Marató" de TV3

Un nou abordatge incrementa en un 20% del nombre de pacients que el superen sense seqüeles

RedaccióActualitzat

La manera d'abordar el tractament dels ictus arreu del món canviarà gràcies a un estudi liderat per l'Hospital Clínic i l'institut de recerca IDIBAPS, que ha comptat amb el finançament de "La Marató" de TV3 i que s'ha presentat a la Conferència Internacional d'Ictus de Nova Orleans.

Els investigadors han constatat que un canvi en l'administració de la medicació augmenta de forma considerable, en un 20%, el percentatge de pacients que es recuperen completament.

Ara per ara, només el 27% dels pacients d'ictus isquèmic, el de la immensa majoria de casos, el superen sense seqüeles.

Amb la nova estratègia, que passa per administrar la medicació després de la intervenció per treure el trombe, s'incrementen fins al 59%.

El doctor Ángel Chamorro, cap de la Unitat de Malalties Vasculars Cerebrals i del grup de recerca Malalties Cerebrovasculars de l'IDIBAPS, ha qualificat d'"extraordinaris" els resultats. Chamorro s'ha declarat convençut que "canviarà les guies clíniques" del tractament de l'ictus isquèmic:

"Marca el camí, un camí nou de com s'han de fer les coses. Realment és un canvi de paradigma."

Els responsables de la investigació expliquen en què consisteix:

 

Tractar el dany que no es veu

L'ictus isquèmic es produeix quan s'obstrueix un vas sanguini que porta la sang al cervell i representa el 85% dels casos d'ictus. Quan la sang no arriba d'una manera adequada, la funció de la part del cervell afectada pot quedar alterada de forma transitòria o permanent.

Una intervenció ràpida és clau perquè, de mitjana, cada minut que passa moren dos milions de neurones. Per això, els tractaments que permeten recuperar el flux sanguini s'han de dur a terme fins a 24 hores després de l'ictus.

El tractament consisteix, d'entrada, a fer un cateterisme per retirar el trombe que obstaculitza el pas de la sang, una intervenció molt complexa que només es fa en determinats hospitals.

Tot i que en 8 de de cada 10 pacients es recupera la circulació amb normalitat, al cap de tres mesos només 3 d'aquests 10 estan completament lliures de seqüeles.

L'explicació d'aquesta diferència és la microcirculació. "És com si obríssim una autopista però mantinguéssim tancades les sortides", apunta Chamorro. "Amb aquesta aproximació, tractem el que no veiem però que sabem que hi és", explica Arturo Renú, coordinador de l'assaig a l'Hospital Clínic.

Com actua el canvi de tractament

Els investigadors han demostrat que, si el fàrmac que es donava abans de l'extracció del trombe s'administra a posteriori, directament a l'artèria, augmenten un 20% els pacients completament recuperats.

L'avantatge, a més, és que s'utilitza la mateixa medicació que fins ara, però combinada de forma diferent, com remarca Renú, que també és primer signant de l'estudi:

"No és un nou fàrmac que s'ha de testar i passar totes les fases, sinó que és un fàrmac que ja ha demostrat que desfà els coàguls i que, per tant, es pot aplicar des d'ara mateix"

Primer es restableix la circulació sanguínia a l'artèria principal i després es dona el fàrmac "que és eficaç per desfer els trombes més petits", ha afegit.

A l'estudi, que s'ha publicat a la revista especialitzada Journal of the American Medical Association (JAMA), hi van participar 121 pacients atesos en diferents hospitals catalans: Clínic, Germans Trias i Pujol, Josep Trueta, Bellvitge, Sant Pau, Hospital del Mar i Vall d'Hebron. Després de la retirada del trombe, a un grup se'ls va donar el tractament, i a l'altre, placebo.

El doctor Chamorro ha destacat la "doble satisfacció" pels resultats perquè "les donacions que va fer la ciutadania han tingut un retorn directe a la societat amb una intervenció que millora de forma clara la recuperació dels pacients."

Els ictus, primera causa de mort en dones a Espanya

Una de cada 6 persones tindrà un ictus al llarg de la seva vida. És la segona causa de mort al món i la primera de discapacitat.

Neuròlegs de l'Hospital Trueta preparant una intervenció per retirar un trombe
Neuròlegs de l'Hospital Trueta preparant una intervenció per retirar un trombe (ACN/Hospital Josep Trueta)

A l'Estat espanyol és la primera causa de mort en dones i la primera causa de discapacitat adquirida en les persones adultes, d'acord amb les dades del Ministeri de Sanitat.

A Catalunya provoca més de 13.000 ingressos hospitalaris l'any, fet que significa que es produeix un ictus cada 40 minuts.

Per fer-hi front, Catalunya disposa d'un codi d'emergència implantat a tot el territori, el Codi Ictus, que és un protocol d'actuació urgent per coordinar els serveis mèdics i poder donar l'atenció més adequada i immediata en cas de sospita d'ictus.

Símptomes de l'ictus i què fer si n'hi ha sospita

Segons recull el Canal Salut, l'ictus pot tenir diferents símptomes:

  • Debilitat que afecta una banda del cos.
  • Pèrdua de visió en un ull o parcial en tots dos.
  • Pèrdua o dificultat de la parla.
  • Pèrdua de força o paràlisi en un cantó del cos o de la cara.
  • Pèrdua de sensibilitat en un cantó del cos o de la cara.
  • Inestabilitat, desequilibri i incapacitat per caminar.
  • Mal de cap molt intens i sobtat, no habitual.

En cas d'ictus transitori, els símptomes són els mateixos però desapareixen ràpidament sense deixar seqüeles. Tot i això, és una situació d'alt risc i requereix atenció urgent.

En cas de sospita que una persona té ictus, s'ha d'aplicar la maniobra RAPID, és a dir, feu que:

Rigui. Veureu que torçarà la boca.

Aixequi els braços. Veureu que un no el podrà aixecar o li costarà fer-ho.

Parli. Veureu que li costa i no l'entendreu bé.

Ictus? L'ictus es presenta de manera brusca.

De pressa! Si té alguna d'aquestes capacitats alterada, cal trucar urgentment al 112.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaCiència
Anar al contingut