Una màquina treballa al camp
La mobilització de la pagesia està provocant moviments polítics a diferents nivells (EuropaPress/Jeff Mcintosh)

Què és la llei de cadena alimentària que Sánchez vol enfortir arran de les protestes del camp

La mobilització de la pagesia està provocant moviments polítics a diferents nivells

RedaccióActualitzat

Les protestes al camp han viscut aquesta setmana el seu punt àlgid a Catalunya i també arreu de l'Estat, després de setmanes en actiu a altres països europeus, com França. La mobilització de la pagesia està provocant moviments polítics a diferents nivells.

Dimarts va ser el torn de Brussel·les, que va anunciar la retirada de la proposta per reduir els pesticides. I aquest dimecres ha sigut el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, qui ha mogut fitxa amb la promesa que enfortirà la Llei de Cadena Alimentària. 

Aquesta norma va ser aprovada el 2021, en la primera legislatura de Sánchez, modificant un text impulsat el 2013. Però, què regula i per què els pagesos reclamen millorar-la?

Un tractor entrant per la Diagonal
Un tractor entrant per la Diagonal (ACN/Maria Asmarat)

Prohibir la venda a pèrdues

L'objectiu principal de la norma és controlar el preu a què es venen els aliments en cada etapa de la cadena d'intermediaris, per tal d'assegurar que ningú ven per sota del preu de cost. Precisament això, treballar a pèrdues, és un dels problemes que denuncia la pagesia.

El ministeri d'Agricultura defensa que això passa molt poc, però continua sent un problema per alguns productors, que critiquen que en alguns aspectes la norma és insuficient. Sánchez s'ha compromès a enfortir la llei per garantir la sostenibilitat econòmica del camp.

La llei no obliga a fixar un preu mínim dels productes, sinó que es tinguin en compte els costos en cada esglaó de la cadena a l'hora de fer les compravendes. 

"Per protegir la capacitat de comercialització dels productors primaris, els operadors que facin la venda final d'aliments o productes alimentaris a consumidors no poden aplicar ni oferir un preu de venda al públic inferior al preu real d'adquisició."

La norma va suposar la creació de l'Agència d'Informació i Control Alimentaris, que imposa sancions a les empreses que la incompleixin. Comprar un producte per sota del seu cost pot comportar una multa de 3.000 a 100.000 euros. Els reincidents afronten multes de 100.000 a 1 milió d'euros.

Precisament, la pagesia reclama més inspeccions i més sancions. Ara mateix, la gran majoria de les multes són per no fer els pagaments en els terminis pactats; molt poques són per no posar els preus en els contractes que han de garantir que no es vengui per sota del preu a què s'ha comprat.
 

Menys burocràcia i "simplificar" la PAC

Les protestes de la pagesia han centrat bona part del ple celebrat al Congrés. Allà, a preguntes de la republicana Teresa Jordà, Pedro Sánchez també s'ha compromès a altres moviments envers el camp. 

"Relaxar" les exigències burocràtiques, imposar de manera "urgent" les clàusules mirall per les importacions de productes des d'altres països, per garantir la igualtat de condicions, i simplificar la Política Agrària Comuna (PAC) han sigut alguns dels anuncis fets. 

El president del govern espanyol ha assegurat que el seu executiu "està amb el camp en paraules i fets" gràcies a les polítiques "desplegades en aquests últims cinc anys".  

 

ARXIVAT A:
Agricultura
Anar al contingut