La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat que retira la proposta per reduir a la meitat l'ús de pesticides de cara al 2030 (ACN/Unió Europea)

Von der Leyen aparca la reducció dels pesticides arran de les protestes dels pagesos

Defensa que cal un nou enfocament després que el projecte s'hagi convertit "en un símbol de polarització"

Redacció / AgènciesActualitzat

Les protestes dels pagesos no cessen i estan donant resultats: ara és Brussel·les qui mou fitxa. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat que retira la proposta per reduir a la meitat l'ús de pesticides de cara al 2030.

Es tracta d'una iniciativa que l'executiu comunitari va presentar el juny del 2022 dins un paquet de mesures per reduir l'empremta mediambiental del sector agrícola. La llei plantejava objectius vinculants per disminuir l'ús dels plaguicides més perillosos.

"La Comissió va proposar la legislació d'ús sostenible de pesticides amb l'objectiu valuós de reduir els riscos dels productes químics per protegir plantes. Però la proposta s'ha convertit en un símbol de polarització"

Tot i l'anunci de Von der Leyen durant el ple a Estrasburg, el cert és que la proposta ho tenia difícil per tirar endavant després del fracàs de la seva tramitació al Parlament Europeu i d'estar encallada al Consell Europeu.

Actualment, el projecte s'havia convertit en una font de conflicte pel xoc entre els diferents enfocaments d'alguns estats, com França --amb un fort pes de l'agricultura en l'economia-- i el poder comunitari. La setmana passada les protestes dels pagesos van arribar al cor de Brussel·les, amb un miler de tractors bloquejant la capital.

La qüestió agrícola preocupa i agafa dimensió a la Unió Europea. Des d'Alemanya, passant pels Països Baixos i fins a Romania, els pagesos multipliquen els bloquejos en contra de la inflació, la pujada dels impostos, la competència del gra ucraïnès i, sobretot, el Pacte Verd Europeu. I és que temen els possibles efectes col·laterals de les noves obligacions en matèria de transició ecològica que, alerten, poden ofegar el sector.

Les protestes dels pagesos europeus van arribar a Brussel·les fa uns dies (Reuters/Yves Herman)

En la seva intervenció, Von der Leyen ha promès que implicarà més el sector agrícola en la redacció del pròxim esborrany. L'objectiu de Brussel·les és elaborar una nova proposta tenint en compte més actors i pensant solucions "a llarg termini".

La previsió és disposar d'un informe a finals d'estiu que fixi les bases d'un nou text i que serveixi "de fonament per a l'agricultura del futur".

"Sobre aquesta base, la Comissió podria fer una nova proposta molt més madura, amb involucració de les parts interessades"

La legislatura actual conclourà amb les eleccions al Parlament Europeu entre el 6 i el 9 de juny, i el moviment de Von der Leyen no es pot deslligar del temor que la dreta i l'extrema dreta capitalitzi el vot agrícola.

Reconeixement cap a els agricultors

Von der Leyen s'ha dirigit als agricultors, de qui ha dit que "mereixen ser escoltats", però també que l'agricultura necessitarà un model "més sostenible de producció" per continuar sent rendible, una transició en què el sector ha de "portar la batuta".

"Necessitem analitzar la situació junts, compartir idees i desenvolupar escenaris per al futur. Necessitem avançar més enllà dels debats polaritzats i crear confiança"

També el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha considerat que el deure de les institucions europees és "escoltar" els agricultors que han expressat "enuig, ansietat i preocupació" per veure què es pot fer per respondre a les seves demandes.

"Els agricultors són contribuents clau a la nostra seguretat alimentària i també a la transició climàtica. Mereixen respecte per l'enorme feina que fan en el nostre interès, i és important que hi hagi justícia, reduir la burocràcia i aplicar els mateixos estàndards a tot el sector"

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaAgricultura
Anar al contingut