Puigdemont (Junts+) diu que té un pla per culminar la independència amb un "nou marc jurídic"

Entrevista a Carles Puigdemont, cap de llista de Junts+ a les eleccions al Parlament del 12M

RedaccióActualitzat

El candidat de Junts+, Carles Puigdemont, manté la promesa de tornar per ser a la sessió d'investidura del pròxim president de la Generalitat, sigui qui sigui el candidat. Ho ha afirmat en una entrevista al programa "Els matins", des de Perpinyà:

"L'aprovació de la llei d'amnistia acaba amb l'exili, i la manera més correcta d'acabar amb l'exili és que la institució que hem preservat durant sis anys i mig torni i es pugui cloure un cicle polític."

Puigdemontestà fent campanya electoral per a les eleccions del Parlament del 12M des de la Catalunya Nord per la impossibilitat de tornar abans que s'aprovi l'amnistia.

Si el detinguessin, Puigdemont no ho consideraria com un fracàs personal, sinó un "fracàs de l'arquitectura de l'estat de dret espanyol, perquè seria la mostra que la judicatura es veu per damunt de la sobirania del Parlament".

Puigdemont ha assegurat que "el referèndum ja l'hem fet" i que té un pla per culminar la independència amb un "nou marc jurídic que no teníem el 2017" i les sentències a Europa: "Espanya no pot violar drets polítics si no és violant el dret internacional." 

Davant unes enquestes que situen Illa com a guanyador i Puigdemont com a segona força, Puigdemont veu "perfectament possible que qui no quedi primer, si rep prou suports, pugui liderar un govern fort". Tanmateix, no ha volgut parlar de pactes i els ha posposat per a després del 12M.

El candidat ha dit que cal un esforç per evitar una repetició electoral, però si es donés el cas, s'ha mostrat decidit a tornar-s'hi a presentar: "Ja seria allà. Podria participar en el debat de TV3 i podria fer campanya en igualtat de condicions que els meus contrincants."

Puigdemont s'ha mostrat disposat a combatre la fórmula del tripartit, que, diu, seria "una mala notícia per a Catalunya". 

"El PSC que coneixem avui és el més allunyat del catalanisme de tots els PSC que hem conegut. No m'imagino el senyor Illa dient que vol un referèndum d'independència per a Catalunya."

Puigdemont manté que tornarà per la investidura
Puigdemont manté que tornarà per la investidura (3Cat)

Sobre el greu problema de la sequera, el candidat de Junts+ ha acusat el govern d'Aragonès de falta de previsió.

"Falta una mirada global sobre el repte que hem d'assumir, perquè les sequeres ja no seran ocasionals. Hi haurà períodes de sequeres, inundacions... Hem de canviar profundament la nostra relació amb l'aigua. I això afecta infraestructures, dessaladores... I anem fent actuacions improvisades, que arriben tard, i no donen solució al problema que tenim com a país." 

Puigdemont ha valorat positivament el rebuig del Banc Sabadell a la compra per part del BBVA. Pel candidat, seria una mala notícia perdre l'entitat catalana: "Catalunya necessita bancs que tinguin molt focalitzat el seu interès en Catalunya i, en aquest sentit, tot el que pugui fer el Banc Sabadell per mantenir la seva personalitat serà bo."

També ha reclamat que el govern espanyol posi en mans dels catalans la gestió del 100% dels impostos. S'ha mostrat partidari d'abaixar alguns impostos, i suprimir-ne o modificar-ne d'altres: "Apujar no crec que n'hàgim d'apujar cap, perquè estem pagant impostos per damunt de les nostres possibilitats." 

"No hem d'anar a buscar els diners que ens fan falta a les butxaques dels ciutadans. Hem de mirar que no se'ls emportin. Ja generem prou recursos per cobrir les nostres necessitats. No podem fer pagar als catalans l'incompliment de l'Estat amb Catalunya."

Puigdemont ha assegurat que cal revisar el model d'ensenyament: "Hi ha tensions molt fortes en l'àmbit de la llengua i de l'abandonament d'escolar i un professorat que se sent desorientat i desprotegit. Volem que el model educatiu continuï sent un model d'èxit."

El candidat de Junts+ ha plantejat també un pacte nacional per a les persones migrades: "Hem de parlar de drets i de deures. I la llengua catalana és un factor de cohesió social." 

Sobre l'accés a l'habitatge, sobretot per als joves, Puigdemont ha proposat "incrementar notablement els habitatges de protecció" i que la Generalitat jugui un paper actiu facilitant la compra o el lloguer, per exemple, avalant les entrades.   

El candidat de Junts+ assegura que hi ha un consens que l'aeroport no està jugant el rol que hauria de jugar en un país com Catalunya: "Ha de deixar de ser un terminal més de Barajas. Hem de gestionar el 100% dels aeroports de Catalunya."

Recupera l'entrevista que "El matí de Catalunya Ràdio" li ha fet al candidat de Junts+, Carles Puigdemont:

 

ARXIVAT A:
JuntsCarles PuigdemontEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut