Jerusalem

Olmert desbloquejarà 100 milions de dòlars dels fons palestins retinguts per Israel

Gest d'Israel cap al president palestí, Mahmud Abbas, en plena disputa de poder amb els islamistes de Hamas. El primer ministre israelià, Ehud Olmert, s'ha compromès a desbloquejar 100 milions de dòlars dels fons palestins retinguts per Israel d'ençà de la victòria de Hamas a les eleccions legislatives palestines. A més, Israel retirarà diversos punts de control dels territoris ocupats, a Cisjordània. I no només això, sinó que es crearan comissions mixtes per estudiar temes espinosos, com l'alliberament de presoners. Aquests són els resultats de la reunió sorpresa que Olmert i Abbas han tingut aquest dissabte durant més de dues hores a Jerusalem.

Actualitzat

La primera conversa formal entre Ehud Olmert i Mahmud Abbas, que ha tingut lloc a la residència oficial del primer ministre hebreu, ha estat fructífera, segons els que hi han participat. L'alliberament dels fons retinguts i la retirada de controls són els acords més concrets de la trobada, amb la qual els dirigents israelià i palestí han escenificat el rellançament del procés de pau al Pròxim Orient i el reforç del lideratge d'Abbas davant del Moviment de Resistència Islàmica Hamas.

Segons el negociador palestí, Saeb Erekat, tant Olmert com Abbas volen "fer revifar un procés de pau que porti a la solució dels dos estats", és a dir, a la creació d'un estat palestí independent. En una roda de premsa a Ramallah, el negociador palestí ha destacat que Olmert i Abbas s'han compromès a crear una comissió per l'alliberament dels presoners palestins. Tot i això, un portaveu del govern israelià ha informat que només es podrà abordar aquesta qüestió quan deixin en llibertat Guilad Shalit, el soldat hebreu capturat a Gaza.

L'entrevista entre Olmert i Abbas s'ha anunciat per sorpresa, hores després que tant el mateix president palestí com el govern israelià manifestessin que tindria lloc d'aquí a uns dies. Des que el primer ministre israelià va accedir al càrrec, el març passat, Olmert s'ha reunit una sola vegada. Va ser una trobada informal a Jordània, abans que capturessin el soldat israelià Guilad Shalit. Aquest dissabte, els dos líders han lluït somriures i s'han saludat efusivament abans d'entrar en matèria.

El govern israelià té previst analitzar els resultats de l'entrevista aquest diumenge. Previsiblement, el consell de ministres decidirà mantenir la treva per la qual no respon als atacs que algunes milícies palestines fan des de Gaza contra territori israelià.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut