Una persona inicia l'aplicació TikTok al telèfon mòbil (Pexels / Cottonbro)
Una persona inicia l'aplicació TikTok al telèfon mòbil (Pexels / Cottonbro)

Montana, primer estat dels Estats Units que prohibeix TikTok pels vincles amb la Xina

A partir de l'1 de gener de 2024, l'aplicació de vídeos curts no es podrà adquirir a botigues com l'App Store d'Apple o Google Play dins de Montana

Redacció / AgènciesActualitzat

Montana, al nord-oest del país, s'ha convertit en el primer estat que prohibeix TikTok als Estats Units. El governador de Montana, el republicà Greg Gianforte, ha signat una llei que prohibeix l'ús de l'aplicació de vídeos curts, aprovada al Parlament estatal a mitjans d'abril.

D'aquesta manera, la plataforma propietat de l'empresa xinesa ByteDance estarà vetada als telèfons mòbils dels habitants de l'estat. A partir de l'1 de gener de 2024, quan la prohibició entri en vigor, les botigues d'aplicacions com App Store d'Apple o Google Play no podran oferir TikTok dins de l'estat. Els dos gegants informàtics podrien afrontar multes de fins a 10.000 dòlars per dia si no compleixen aquest veto.

En un missatge al seu compte de Twitter, Gianforte ha explicat que ha pres la mesura "per protegir les dades personals i privades de la ciutadania de Montana del Partit Comunista Xinès":


Minuts després de l'aprovació de la llei, TikTok ha reaccionant assegurant que violava la primera esmena de la Constitució. Brooke Oberwetter, portaveu de l'aplicació, ha promès a la ciutadania de Montana que poden continuar fent servir TikTok "per expressar-se, guanyar-se la vida i trobar una comunitat":

El governador de Montana, el republicà Greg Gianforte
El governador de Montana, el republicà Greg Gianforte (Europa Press / Kent Meireis)

Por d'un "cavall de Troia" xinès

El veto de Montana és el més dur aprovat fins ara als Estats Units i va més enllà de les prohibicions d'altres administracions, que s'han limitat fins ara als dispositius de treballadors d'organismes públics.

El mes de desembre passat, el Congrés dels Estats Units va aprovar un projecte de llei prohibint TikTok als dispositius governamentals. A finals de febrer, la Casa Blanca va donar 30 dies a les institucions federals perquè eliminessin TikTok dels mòbils dels funcionaris públics. De fet, l'administració Biden va arribar a amenaçar ByteDance de prohibir l'aplicació a tot el país si no ven les accions que té de la xarxa social, segons van informar mitjans nord-americans.

Des de l'FBI a congressistes, diverses autoritats han expressat preocupació sobre la possibilitat que la xarxa social pugui ser utilitzada per la Xina per a tasques d'espionatge, aprofitant que TikTok és propietat d'una empresa xinesa. El congressista Michael McCaul, president de la comissió d'Afers Estrangers de la Cambra de Representants, ha definit Tiktok com un "cavall de Troia modern".

La Xina té unes lleis en matèria de seguretat que podrien forçar una companyia tecnològica a compartir dades amb els serveis d'intel·ligència estatals. TikTok, com altres empreses, assegura que ha implementat diverses mesures per protegir les dades dels usuaris.

Quan el mes de març passat el conseller delegat de TikTok, Shou Chewva comparèixer davant del Congrés dels Estats Units va explicar que havien contractat Oracle, una empresa especialitzada en els serveis al núvol, per garantir que les dades dels ciutadans nord-americans s'emmagatzemaven al país i s'allotjaven en una companyia amb seu als Estats Units. A més, a aquestes dades només hi poden accedir els treballadors de TikTok US Data Security, una nova unitat de la plataforma.

A Europa, tant la Comissió Europea com el Parlament Europeu van prohibir fa mesos TikTok als telèfons corporatius. A més, han recomanat als treballadors que tampoc l'instal·lin als dispositius personals.

Amb més de 1.000 milions d'usuaris mensuals, 150 milions dels quals només als Estats Units, TikTok s'ha convertit en els darrers anys en una de les xarxes socials més populars a tot el planeta, especialment entre els adolescents.

 

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials Estats UnitsTikTok
Anar al contingut