Mercè Gironès, a la comissió d'investigació al Parlament (ACN)
Mercè Gironès, a la comissió d'investigació al Parlament (ACN)
Barcelona

Mercè Gironès, exdona de Jordi Pujol Ferrusola, s'acull al dret a no declarar davant del Parlament

Malgrat les preguntes que li han formulat els diputats, Gironès no ha contestat amb la intenció de no perjudicar-se en el procediment judicial que té obert per frau fiscal

RedaccióActualitzat

L'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès, s'ha acollit al seu dret de no declarar davant la comissió d'investigació del Parlament sobre el frau fiscal i la corrupció. Malgrat les preguntes que li han formulat els diputats, Gironès no ha contestat amb la intenció de no perjudicar-se en el procediment judicial que té obert per frau fiscal.

El republicà Sergi Sabrià, el socialista Jordi Terrades i el popular Santi Rodríguez han preguntat a la compareixent sobre el seu grau de coneixement del llegat deixat pel pare de l'expresident de la Generalitat a Andorra, sobre els negocis que ella compartia amb el seu marit i si era cert que operaven en tretze paradisos fiscals.

Marc Vidal, d'ICV-EUiA, ha demanat sense cap resposta sobre els negocis de la compareixent i del seu exmarit a Mèxic i al Gabon. El diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa ha renunciat a formular preguntes davant la negativa de Gironès a declarar i ha denunciat l'"opacitat", el "mur" i la "llei del silenci" de molts dels compareixents a la comissió. En una línia similar, la diputada de la CUP Isabel Vallet ha recordat que de la comissió no se'n deriven responsabilitats jurídiques o penals: "El silenci fa olor d'autoinculpació, a alguna cosa a amagar", ha apuntat.

Des de CiU, la diputada Meritxell Borràs ha insistit una vegada més en la conveniència de replantejar les comissions d'investigació quan hi ha causes judicials obertes, encara que ha aclarit que al seu grup li hauria agradat "conèixer el punt de vista" de Gironès.

Declaren dos empresaris amics de Pujol Ferrusola

En la sessió d'aquest dilluns, els diputats també han interrogat els empresaris Gustavo Buesa i Luis Delso, socis de Jordi Pujol Ferrusola en diversos negocis. Delso ha negat mantenir negocis amb la família Pujol. Tot i reconèixer que és "amic" del fill gran de l'expresident de la Generalitat, el president d'Isolux ha limitat la relació de la seva empresa amb Pujol Ferrusola a tres operacions "contractuals" d'assessorament a Mèxic i el Gabon. Aquests contractes es contradiuen amb la compareixença de Jordi Pujol Ferrusola, que va assegurar que els seus acords eren "verbals".

Delso també ha assenyalat que el grup empresarial que presideix té el 93% de la seva facturació a l'estranger. Sobre si considera que la Generalitat és un "bon client" d'Isolux, ha dit que la seva empresa està "per sota de la quota" mitjana i que, en alguns anys, la relació empresarial amb l'administració catalana ha estat "zero".

D'altra banda, Gustavo Buesa ha admès haver realitzat negocis amb el fill gran de Jordi Pujol a Mèxic i a Tivissa, a més d'haver fet donacions a entitats com la fundació de CDC Catdem i un préstec de 50.000 euros a Unió Democràtica. Buesa ha dit que és amic de Jordi Pujol Ferrusola "des de fa molts anys" i que ha tingut l'ocasió de desenvolupar "activitat comercial" amb ell.

Buesa ha justificat les aportacions a la Catdem perquè és "catalanista i demòcrata" i ha explicat que "no és ni corrupció ni comprar ningú". L'empresari també ha precisat que no ha fet cap donació recentment, abans de les eleccions municipals.

Anar al contingut