Madrid

L'IPC s'enfila gairebé un punt fins al 3,5% per l'alça del preu de l'energia

Els preus pugen al nivell més alt des de l'abril per l'evolució tant de l'electricitat com dels carburants

RedaccióActualitzat

Els preus han pujat al setembre un 3,5% en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Això són 9 dècimes més que a l'agost, segons l'indicador avançat de l'IPC que publica l'INE, l'Institut Nacional d'Estadística espanyol.

L'increment del preu de l'electricitat i dels carburants expliquen aquest comportament de la inflació, segons l'INE.

És el tercer mes consecutiu de pujada de la inflació, que puja al nivell més alt des de l'abril i torna a superar el 3%, segons les dades difoses aquest dijous i que s'hauran de confirmar d'aquí a uns dies, el 13 d'octubre.

Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics, ha baixat tres dècimes, fins al 5,8%, segons l'IPC avançat.

Si observem l'evolució mensual, la pujada ha estat de dues dècimes.

Un home omplint el dipòsit del cotxe en una benzinera
Un home omplint el dipòsit del cotxe en una benzinera (Europa Press/Alejandro Martinez Velez)

A l'agost, els preus van escalar fins al 2,5% a Catalunya, amb l'oli d'oliva disparat (un 52% més car que l'any anterior), així com el sucre (42,5%) i l'arròs (21,6%).

La variació del preu dels aliments en l'últim any va ser d'un 9,5% a Catalunya i un 10,5% a Espanya.

Precisament, un estudi de l'organització FACUA-Consumidors en Acció ha constatat que pràcticament la meitat dels aliments amb l'IVA rebaixat per contenir l'alça del cistell de la compra s'han encarit als prestatges dels supermercats. Després d'analitzar un miler de productes de vuit cadenes de distribució, FACUA ha conclòs que els preus han anat augmentant progressivament de preu, fins a un 48,9%.

La fruita i la verdura, l'oli d'oliva, i l'arròs i la pasta són, d'acord amb l'informe, els productes que han pujat més de preu.

 

ARXIVAT A:
IPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut