L'estudi de les aigües residuals de Barcelona permet fer un seguiment de la covid i definir hàbits ambientals i de salut

ACN Barcelona - Un estudi sobre les aigües residuals del Carmel, el Poblenou i Sant Gervasi, ha obert al porta a definir els hàbits ambientals i de salut de les diferents àrees de Barcelona. La recerca s'emmarca en el projecte SCOREwater, que s'ha presentat a l'Smart City Expo World Congress. Les anàlisis han permès fer un seguiment de la pandèmia de la covid, estimar els patrons de consum de drogues i medicaments, l'exposició a contaminants ambientals i fer un seguiment dels gens resistents a antibiòtics. Així, s'ha detectat una major concentració de cafè, cigarretes i alcohol a entorns amb més activitat comercial i de restauració, com el Poblenou; major resistència a antibiòtics a Sant Gervasi; i s'ha constatat que el Carmel és la zona més residencial.

El projecte és pioner a Europa i ha consistit en instal·lar estacions de monitorització de les aigües residuals als barris del Carmel, el Poblenou i Sant Gervasi. Les estacions han estat operatives durant un any i han permès quantificar els volums, fer un seguiment de les característiques d'aquestes aigües a temps real mitjançant sensors de qualitat i obtenir mostres representatives d'una comunitat concreta.

Una part fonamental del projecte ha estat la realització d'enquestes als ciutadans de les comunitats que s'han estudiat. Se'ls ha preguntat sobre pràctiques de gestió de residus impropis a les llars, principalment tovalloletes, olis i greixos i restes de menjar, que no s'haurien d'abocar al clavegueram.

Diferències segons el barri

Els resultats han constatat que la comunitat del barri del Carmel és la més residencial de les tres estudiades, de forma que ha generat volums d'aigua residual propers als 109 litre sper habitant al dia. Tanmateix és la que mostra menor presència de plastificants, parabens i filtres solars ultraviolats.

Pel que fa a la zona del Poblenou, l'estudi ha evidenciat que acull molta més activitat comercials i de restauració, fet que s'ha plasmat amb una major generació d'aigües residuals i majors consums per càpita de cafè, alcohol i cigarretes.

A Sant Gervasi s'hi ha trobat la major presència de gens de resistència a antibiòtics, encara que no s'ha pogut correlacionar amb un major consum d'aquests medicaments.

La dinàmica de la circulació del coronavirus a les tres comunitats ha estat igual. Els pics de casos clínics diagnosticats han coincidit amb els pics de nivells de SARS-CoV-2 en les aigües residuals.

La iniciativa ha comptat amb la participació de l'Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Cicle de l'aigua (BCASA), l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA-CERCA), l'Institut Metròpoli, el centre tecnològic EURECAT, i l'empresa s::can Iberia.

El projecte SCOREwater disposa de dos laboratoris d'innovació urbana més, a la ciutat d'Amersfoort (Holanda) i a Göteborg (Suècia), i ha tingut una durada de quatre anys (2019-2023).

'Les aigües residuals parlen de tu'

A partir dels resultats obtinguts, s'ha treballat una campanya de sensibilització per conscienciar sobre la utilitat de les aigües residuals per generar informació única, novedosa i molt valuosa per la ciutadania en general, pels ajuntaments i per les agències de salut pública. Específicament, la campanya pretén posar en coneixement de la ciutadania les problemàtiques en el clavegueram i el medi ambient causades per males pràctiques domèstiques.

En aquests sentit, s'ha dissenyat una pàgina web amb informació sobre diferents substàncies químiques, elements microbiològics o objectes que es poden trobar a les aigües residuals. L'espai conté informació sobre què es pot fer per reduir impactes potencials en el clavegueram o en el medi, i s'aporten fonts d'informació complementàries.

Anar al contingut