"No el deixis caure en el pou del suïcidi" és el nom de la nova campanya de Salut per a fer prevenció (ACN/Blanca Blay)
"No el deixis caure en el pou del suïcidi" és el nom de la nova campanya de Salut per a fer prevenció (ACN/Blanca Blay)

Les conductes suïcides continuen a l'alça en homes adults i baixen en noies adolescents

Les idees i temptatives de suïcidi continuen pujant en els homes entre 26 a 64 anys, mentre que comencen a disminuir en el col·lectiu de noies adolescents

Les conductes suïcides, sobretot en homes adults, continuen a l'alça a Catalunya. Segons dades del Departament de Salut, l'any passat es van detectar 1.904 episodis de conductes suïcides en homes entre 26 i 64 anys. És un 10% més respecte al 2022.

I a aquest col·lectiu, precisament, és a qui es vol adreçar la nova campanya de prevenció del suïcidi de la conselleria.

Amb el lema "No el deixis caure en el pou del suïcidi", s'han instal·lat 90 vinils circulars arreu del país. Són un gran punt negre que simbolitza allà on es poden trobar les persones amb ideació suïcida.

Salut vol posar èmfasi en la detecció de senyals d'alerta i en la prevenció per part de l'entorn de les conductes que atempten contra la pròpia vida i, també en demanar ajuda, si cal, trucant al telèfon 061.

"Demanem a l'entorn que estengui la mà a les persones que estan en aquesta situació, i aquest estendre la mà és trucar al 061", ha assenyalat Manel Balcells, conseller de Salut.
 

Conductes suïcides, encara en augment

A Catalunya, els episodis d'ideació suïcida han crescut un 16% en majors de 18 anys durant el 2023 respecte al 2022, segons les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi.

També la taxa de mortalitat ha continuat ascendint. Si el 2011 era del 7,9%, l'any 2022 va ser del 9,2%. "Malauradament, el suïcidi consumat continua sent-hi, però la prevenció i les trucades al 061 funcionen", ha dit Balcells.

Concretament, des de juny de 2022 i fins al desembre del 2023, el telèfon va registrar més de 21.392 trucades sobre atenció a la ideació o a la conducta suïcida, el que suposa entre 40 i 50 trucades al dia de mitjana.  

La franja d'edat que més ha utilitzat aquest servei són persones entre 41 i 65 anys, seguides de les de 26 a 40 anys, i les de 18 a 25 anys.

Pel que fa a números absoluts de defuncions, l'any 2022 l'Institut Nacional d'Estadística va notificar 614 defuncions per suïcidi i autolesió en població resident a Catalunya, un increment del 5% de la taxa per cada 100.000 habitants respecte a l'any anterior.
 

Disminueixen les conductes suïcides en adolescents

Pocs mesos després de la pandèmia, un indicador que va preocupar especialment va ser el de les temptatives de suïcidi de noies adolescents, que s'havien triplicat en molt pocs temps.

Les dades de 2023 comencen a evidenciar que aquesta tendència negativa comença a revertir-se. Durant el primer semestre de l'any passat, els intents de suïcidi en noies adolescents ja van disminuir un 10%.

I en el segon semestre, el Codi Risc Suïcidi ha registrat una estabilització del nombre de casos.

Salut assegura garantir una visita de seguiment amb un professional de la salut mental, com a molt tard, dos dies després que el sistema hagi registrat la idea o la conducta suïcida.

En el cas de les persones adultes, en aquests moments, el Departament assegura la visita de seguiment en els sis dies immediats a la ideació o intent de suïcidi.
 

El 061 continua tenint cost de trucada

Trucar al 061 continua sense ser gratuït. En aquest sentit, el conseller ha explicat que "no hem avançat gaire amb aquest tema, les operadores depenen de l'Estat. Per nosaltres el principal és que darrere d'una línia telefònica hi hagi un servei de professionals mèdics que donin resposta".

 

ARXIVAT A:
SalutSalut Mental
Anar al contingut