Netflix
Netflix

La "taxa Netflix", un avantprojecte per finançar la producció local, també en català

Les plataformes eviten pronunciar-se sobre la futura Llei de Comunicació Audiovisual a l'espera de veure com evoluciona

Redacció/AgènciesActualitzat

Plataformes com Netflix, HBO, Amazon Prime o Disney Plus hauran de contribuir a finançar el cinema que es fa a Espanya. Així ho preveu la futura Llei de Comunicació Audiovisual, que obligarà les plataformes de streaming a destinar un 5% dels ingressos generats a Espanya a finançar la producció audiovisual, sèries o pel·lícules, que es fan aquí, com ja fan les televisions tan privades com públiques.

D'aquests diners, un 70% s'haurà de destinar a produccions independents i el 40% hauran de ser en alguna de les llengües oficials a l'estat.

Divendres s'iniciava el procés de tramitació de l'avantprojecte de la nova llei que afectarà a tots els prestadors de serveis, també aquells que facturen els seus serveis a Holanda, Suècia i Luxemburg.
 

Situacions diferents

La notícia no ha sorprès les plataformes que operen a Espanya. Igualment, els operadors implicats són reticents a valorar res: l'avantprojecte acaba d'arribar a les seves mans i encara queda un llarg tràmit que només acaba de començar.

Així ho veuen els responsable corporatius de Netflix, que han assenyalat a EFE que veuen prematur "fer cap valoració", però que, en qualsevol cas, "confien" en que el nou escenari "compleixi amb els principis de la directiva de serveis de comunicació audiovisual europea", i que "tingui en compte la realitat actual de la indústria i el seu potencial de desenvolupament".

"Seguirem esforçant-nos per dur les millors històries espanyoles als nostres membres i oferir a creadors, productors i la resta de interessats, una finestra al món", sense oblidar que, per Netflix, "és una gran oportunitat per impulsar a Espanya com un centre de producció a nivell global", com ja van fent, ha assenyalat un portaveu de la companyia.

En el mateix sentit, HBO ha comentat amb EFE que segueixen revisant el document i "és molt d'hora per comentar punts específics".

Sí que han apuntat que, en els últims anys, han doblat el volum de producció original de HBO Europe, i que produeixen sèries pròpies en nou territoris. Només el 2020, apunten, "Por H o Por B", "En Casa", "Escenario 0" i "Patria", així com "30 Monedas", que s'estrena aquest mes.

Un cas de diferents és Amazon Prime Video, que no es troba en la mateixa situació que els anteriors, ja que no té subscriptors directes, sinó que ofereix els seus títols de cinema i sèries sense cost addicional als seus clients de Prime, que també facilita avantatges a les compres del seu comerç digital.

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut