A Catalunya només entre un 5 i un 6% dels alumnes fa FP dual (ACN / Elisenda Rosanas)

La solució d'augmentar les ràtios i les classes virtuals a FP genera indignació

La UGT i CCOO consideren que oferir ensenyament online als joves que s'han quedat sense plaça per l'alta demanda perjudica la qualitat dels estudis i farà que molts abandonin

Laura GalanActualitzat

L'augment de la demanda de places de Formació Professional per aquest curs a Catalunya i la manera com l'afronta el Departament d'Educació han provocat les crítiques dels sindicats.

La UGT i Comissions Obreres troben insuficient i poc adequada la resposta del Departament d'Educació a l'allau de preinscripcions per a Formació Professional. Consideren que l'augment a 33 alumnes per classe perjudica la qualitat de l'ensenyament i que l'ampliació de places només als cicles de grau mitjà deixa de banda els de grau superior.

Des de la UGT, Jesús Martín ha afirmat que "és un problema d'ignorància o incompetència". CCOO acusa el departament de "reeditar les retallades".

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la presentació del curs acadèmic aquest dimecres, va garantir que "cap alumne" que vulgui cursar un cicle formatiu de grau mitjà es quedarà sense plaça, i per això s'habilitaran places de manera il·limitada online a l'Institut Obert de Catalunya (IOC). També s'augmentaran un 10% les ràtios de les classes presencials, que passaran de 30 a 33 alumnes per grup.

El cicle d'Auxiliar d'Infermeria és dels més demanats

L'oferta inicial d'FP comptava amb 38.000 places, però es van rebre 52.000 sol·licituds. Al juliol, Educació va anunciar la creació de 4.215  places de grau mitjà, però 3.700 alumnes no s'han pogut matricular.

En les noves places anunciades al juliol, es preveia la creació de 60 grups, als quals ara s'han sumat 8 més.

Els estudis professionals amb més demanda són Cures Auxiliars d'Infermeria i Sistemes Microinformàtics i Xarxes.


De "temeritat" a "mesures low cost", segons els sindicats

Però el sindicat UGT veu una "temeritat" que els alumnes de 16 anys hagin d'estudiar un grau mitjà de manera virtual des de l'IOC. Jesús Martín considera una necessitat "la socialització dels joves de 16 anys". Augura que la "falta de maduresa" i uns "estudis que no han sol·licitat" provocaran "un augment de l'abandonament escolar prematur".

Critica Educació pel fet que "defensa els beneficis de l'educació presencial", diu, "i ara ofereix una educació a distància". Martín considera que és "un bon recurs per a persones adultes o que viuen en territoris mal comunicats", però "no és per a adolescents".

Cicle formatiu d'FP de disseny gràfic

A més, la secretaria del sector de l'Educació de la Federació d'aquest sindicat, Cristina Martín, diu que la proposta de la conselleria d'augmentar places per atendre la sobredemanda "provocarà sobreràtios a l'FP" en un moment que "sanitat i pedagogs aposten per rebaixar-les".

Per CCOO, aquest augment de ràtio de 30 a 33 alumnes per grup suposa "una involució educativa" i "un risc sanitari per a l'alumnat i el professorat". Aquest sindicat demana al departament que "reaccioni" i "guardi al calaix les mesures low cost".


Crítiques polítiques i d'empresaris

Les crítiques a les solucions proposades pel Departament d'Educació per fer front a l'augment de demanda de places d'FP també han arribat des d'alguns partits polítics.

Els comuns han sol·licitat la compareixença del conseller al Parlament perquè doni explicacions per la "falta de previsió" del govern.

El PSC ha alertat de la "deixadesa" de l'FP durant anys per part de la Generalitat, "que pot truncar la formació i la carrera d'alguns joves". "D'una banda, s'ha volgut fomentar l'FP, però de l'altra no s'han pogut garantir les places", ha criticat la portaveu socialista d'Educació al Parlament, Esther Niubó.

Classe pràctica del cicle de Mecànica Electrònica

També per part dels empresaris, Foment del Treball va exigir a la Generalitat dilluns que destini els mitjans "necessaris" per ampliar l'oferta d'FP. La patronal catalana lamentava la "falta de planificació" d'Educació amb les dades de preinscripció del 31 de maig.


Queixes al Síndic per la falta de places

El síndic de greuges, Rafael Ribó, també s'hi ha referit. Ha aplaudit l'augment de places, però ha demanat que les virtuals "siguin una mesura excepcional".

El síndic ha rebut nombroses queixes relacionades amb la falta de places de cicles formatius de grau mitjà per cobrir la demanda per al curs 2021-22 després que al juliol es va detectar que l'increment per estudiar un grau mitjà era del 23%, i un 17% per als cicles superiors.

El defensor del poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, per la seva part, ha iniciat actuacions d'ofici amb les conselleries d'Educació de Madrid i Catalunya sobre l'oferta d'estudis d'FP i els plans per adequar l'oferta a la demanda, davant les queixes rebudes els últims anys.

Considera que les campanyes promogudes per fomentar aquests ensenyaments han generat falses expectatives en no anar acompanyades d'un increment notable del nombre de grups i dels contingents de professorat per incrementar l'oferta.

En un comunicat, considera que la Formació Professional és clau per reduir l'abandonament escolar, millorar l'ocupació dels joves i lluitar contra l'exclusió social.

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut