Un apicultor treu la mel d'un rusc d'abelles al Perelló (ACN)

La producció de mel de romer cau en picat i és de menys qualitat per culpa de la sequera

Els apicultors tarragonins esperen que a la tardor millori però aquesta primavera només s'han produït unes 15 tones de mel de romaní enfront de les 100 de l'any passat

L'any passat, els apicultors tarragonins van aconseguir una producció de mel de romaní de 100.000 quilos i en aquesta campanya de primavera tot just s'han superat els 15.000 quilos. És la varietat més preuada i la que ha estat més perjudicada per la sequera i les altes temperatures.

La mel de taronger, en canvi, ha frenat el cop d'una temporada "bastant dolenta" amb una collita d'uns 120.000 quilos, segons els professionals, que confien que la campanya de tardor sigui més profitosa amb l'arribada de la pluja.

El retard en la floració del romaní no només ha reduït la quantitat de mel, sinó que també n'ha afectat la qualitat, segons Miquel Gil, tècnic de la Cooperativa Apícola Tarragonina. També en el cas de la mel de taronger la qualitat és inferior a la de campanyes anteriors.

Les altes temperatures han perjudicat l'alimentació de les abelles (ACN)

Amb menys oferta, s'ha encarit el producte, però la demanda no ha crescut proporcionalment, segons els apicultors. "La mel no és un aliment de primera necessitat i la gent s'ha acostumat a comprar-ne al supermercat, però nosaltres no hi podem competir", diu Nestor Casanova, president de la cooperativa, que agrupa 220 socis, sobretot del Baix Ebre.

El quilo de mel s'ha encarit un euro en un any: la de romer es ven a l'engròs a uns sis euros i la de taronger, a cinc. 

Més costos de producció

"Si no hi ha res al camp, les abelles es van morint a poc a poc", assenyala Casanova.

Les flors silvestres que els serveixen d'aliment s'han assecat per les altes temperatures i també pels últims episodis de ventades. Si no plou prou, els apicultors calculen que hi podria haver entre un 20 i un 30% de baixes d'exemplars a les prop de 40.000 arnes repartides pel conjunt de les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona.

Els costos de l'energia també els afecten a l'hora de fer les transhumàncies. "Abans, transportar un camió amb arnes d'un punt a un altre ens costava 200 euros i ara s'ha duplicat", lamenta el president de la Cooperativa Apícola Tarragonina.

Tot plegat, els professionals busquen ampliar l'oferta més enllà de la mel, amb altres productes vinculats com la gelea real, la cera o el pròpolis.

 

ARXIVAT A:
AlimentacióAgriculturaRamaderia
Anar al contingut