Les armes que eren en cases particulars de molts serbis, ara exposades a la premsa (EFE)

La població de Sèrbia entrega 13.500 armes al govern arran de l'ultimàtum per aturar tirotejos

Els dos violents atacs que han sacsejat el país balcànic han desencadenat una campanya per reduir l'elevat nombre d'armes que circulen pel país

RedaccióActualitzat

13.500 armes de foc. Tot un arsenal és el que han aconseguit recollir les autoritats sèrbies després de la crida als ciutadans del seu país perquè entreguessin voluntàriament les armes que tenien a casa.

El govern serbi va llançar la campanya de recollida després dels dos tirotejos massius que fa uns dies van deixar fins a 17 morts i 21 ferits al país balcànic. Aquests fets van fer saltar totes les alarmes. Al carrer hi va haver manifestacions i protestes en contra de la violència, i als despatxos el president, Aleksandar Vucic, va proposar aquest divendres passat una sèrie de mesures per millorar el control de les armes i reforçar la seguretat al país.

Manifestació contra la violència, el passat dia 8, a Belgrad (Reuters/Zorana Jevtic)

D'entre aquestes mesures, hi havia un pla per reduir fins a 40.000 el nombre d'armes que hi ha al país a mans dels ciutadans. Per això, el govern ha donat de termini fins al 8 de juny perquè la gent que tingui armes de foc sense llicència les entregui voluntàriament sense cap conseqüència penal, ni la necessitat d'explicar d'on prové el material. Més enllà d'aquesta data, ha amenaçat amb dures sancions a qui tingui alguna arma sense la corresponent llicència.

El govern serbi ha amenaçat els qui no entreguin ara les seves armes amb sancions estrictes (EFE)

Entre les armes recuperades hi ha pistoles, fusells, metralletes i fins i tot granades i llançacoets.

Es calcula que a Sèrbia, que té prop de 7 milions d'habitants, hi pot haver unes 760.000 armes a mans d'unes 400.000 persones. Això vol dir que és el tercer país del món en nombre d'armes per habitant.

La majoria de les armes provenen de les guerres dels anys noranta a l'antiga Iugoslàvia. Molta gent les va conservar llavors, durant la postguerra, per por o sensació d'inseguretat. La facilitat d'accés a una arma que hi ha hagut fins ara a Sèrbia ha ajudat també a la seva difusió.

 

ARXIVAT A:
Sèrbia
Anar al contingut