Barcelona

Puigdemont explicarà dilluns al Parlament com s'aplicarà el resultat de l'1-O

Els lletrats del Parlament avisen Forcadell que ha d'impedir la declaració d'independència i la CUP dona per fet que es farà dilluns

Actualitzat

El president Puigdemont compareixerà dilluns a les 10 del matí al Parlament per valorar els resultats i els efectes del referèndum de l'1-O. La Junta de Portaveus ho ha acordat aquest dimecres a la tarda.

 

 

La compareixença es farà a petició de Junts pel Sí i la CUP, que han demanat un ple extraordinari amb la intervenció de Carles Puigdemont per al primer dia de la setmana que ve. Serà l'únic punt de l'ordre del dia. 

El president de la Generalitat farà un discurs al país aquesta nit, després d'anunciar a la BBC que la declaració d'independència és qüestió de dies.

JxSí i la CUP volen que el president expliqui com s'aplicaran els resultats de l'1 d'octubre i les seves conseqüències. És a dir, com pensa aplicar l'article 4.4 de la llei del referèndum, que estableix la declaració de la independència en cas d'una victòria del "sí".

En el text que els dos grups han registrat a la cambra, s'indica que l'únic punt del dia del ple és la compareixença de Puigdemont i esmentar l'article 4.4.

La petició de tots dos grups està signada pel president de JxSí, Lluís Corominas; la seva portaveu, Marta Rovira; la presidenta de la CUP al Parlament, Mireia Boya, i la portaveu cupaire, Anna Gabriel.

La mesa ha rebutjat les peticions de reconsideració dels grups a l'oposició i ara la Junta de Portaveus torna a estar reunida.

Els lletrats de la cambra avisen Forcadell

A sobre la taula, la Junta hi té un escrit. El secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, han avisat la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i la resta de membres de la mesa que tenen "el deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa" relacionada amb una declaració unilateral d'independència.

Ho han fet en un escrit signat per tots dos.

La CUP dona per fet que dilluns es declararà la independència

 

En aquest sentit, la diputada cupaire Mireia Boya ha afirmat que el ple del Parlament de dilluns que ve és per "declarar la independència de Catalunya" i ha cridat a mantenir aquesta acció, tot i que hi hagi detencions de membres del Parlament i del govern els pròxims dies.

"És per valorar els resultats del referèndum i materialitzar les conseqüències, és a dir, per declarar la independència de Catalunya o, dit d'una altra manera, per proclamar la república catalana independent".

Boya ha afegit que preveuen l'escenari d'aplicació de l'article 155 i que estan "preparats per encaixar-ho".

García Albiol: "Estem disposats que ens trenquin la cara per defensar aquest país".

 

El PP ha anunciat que demanarà a la mesa que reconsideri aquesta decisió, encara que previsiblement no ho aconseguirà, ja que JxSí té majoria en l'òrgan director de la cambra.

Des del faristol del Parlament, Xavier García Albiol ha tingut paraules d'agraïment al rei Felip pel seu missatge i ha fet una crida a la mobilització social en una manifestació, diumenge, a Barcelona, de tots els catalans que se senten espanyols, convocada per Societat Civil Catalana. També ha animat els espanyols de fora de Catalunya a afegir-s'hi.

García Albiol ha defensat l'aplicació de l'article 155 i diu que els populars estan disposats a aguantar que els trenquin la cara per defensar Espanya.

"Possiblement, o segurament, qui ho tindrà més complicat serem els que donem la cara pel PP a Catalunya, però estem disposats que ens la trenquin. Estem disposats que ens trenquin la cara per defensar aquest país, per defensar els 'milers i milers de milions' de catalans que no volem deixar de ser espanyols i pel conjunt de 47 milions d'espanyols".

Ciutadans torna a demanar el 155

 

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha demanat a l'executiu de Rajoy que apliqui el 155 per suspendre l'autonomia, abans que es declari la independència

"El que es pretén és utilitzar aquest edifici com a caixa de ressonància d'una declaració d'independència. Això és el que es pretén fer. Utilitzar les parets d'aquest edifici i l'entorn per donar una aparença de legitimitat al que ja no funciona com un Parlament legítim. Demanem al govern de Rajoy que no dubti més i que apliqui l'article 155 per convocar aquestes eleccions democràtiques i tenir una sortida per fi a aquesta situació."

 

El PSC presentarà un recurs d'empara al TC davant un ple "il·legal" 

Els socialistes han anunciat que presentaran un recurs d'empara al Tribunal Constitucional perquè consideren "clarament il·legal" el ple fixat per dilluns. 

La portaveu socialista, Eva Granados, ha argumentat que l'ordre del dia fa referència a una llei "suspesa" pel TC que, a més, divideix "profundament" la societat catalana. Segons Granados, els socialistes se senten "impotents, indignats i profundament preocupats" perquè consideren que el govern vulnera els drets dels diputats.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut