Joana Biarnés amb un ull rere la seva Nikon
Joana Biarnés amb un ull rere la seva Nikon

Joana Biarnés, la fotoperiodista que no ho va tenir fàcil en un món plagat d'homes

El periodista i documentalista Jordi Rovira ha publicat "No serà fàcil", una biografia amb material gràfic inèdit d'una figura que, a través d'un documental emès a TV3 el 2016, el gran públic va poder conèixer

Joana Biarnés va ser una pionera en un món d'homes que va obrir camí a les futures generacions de dones fotoperiodistes. Salvador Dalí, Joan Manuel Serrat, Lola Flores o Orson Welles són algunes de les cares més populars que van passar per l'objectiu de la càmera de l'egarenca.

"No serà fàcil." És el que li va dir el seu pare quan va començar en una professió, fins aleshores, reservada als homes. El novembre del 2022 se'n va publicar la biografia, titulada, justament, "No serà fàcil", manllevant aquella advertència paterna. Un llibre de 544 pàgines presentat a principis d'any.

L'ha escrit Jordi Rovira, codirector del documental "Joana Biarnés, una entre tots", una coproducció pel programa "Sense ficció" de TV3, que va donar a conèixer la figura de la fotògrafa al gran públic l'any 2016.

El volum recull tot el que no es va poder mostrar al documental i inclou material inèdit que ha compilat el mateix Rovira i el també periodista Jean Michel Bamberger, marit i company de Biarnés durant més de 50 anys.

La seva ajuda ha estat indispensable per completar una biografia que Rovira tot just havia començat a treballar quan la fotògrafa va morir sobtadament el 2018.

Biarnés a l'estació d'Atocha de Madrid, anys 70
Biarnés a l'estació d'Atocha de Madrid, anys 70 (Joana Biarnés a "No serà fàcil", editorial La Campana)

Material inèdit

El material que ha cristal·litzat en el llibre s'acumula en una caixa que conté cinc anys de feina i d'investigació. Factures i anotacions dels articles, i col·laboracions de la fotògrafa han permès posar ordre als records.

Tot plegat han estat pistes per "resseguir i buscar els articles originals," explica Jordi Rovira. I també quantitats ingents de material inèdit. De fet, un 80% del llibre ho és.

S'hi recullen anècdotes, entre d'altres, amb Rita Hayworth, Luis Buñuel, Camilo José Cela o Adolfo Suárez, així com ressenyes i instantànies de viatges que va fer pel món que no es coneixia. I, especialment, fotografies, instantànies mai vistes de celebritats en actes, festes i esdeveniments:

 L'actor i director de cine Orson Welles en una plaça de toros, anys 60
L'actor i director de cine Orson Welles en una plaça de toros, anys 60 (Joana Biarnés a "No serà fàcil", editorial La Campana)
Jackie Kennedy visita la Feria de Abril de Sevilla, 1966
Jackie Kennedy visita la Feria de Abril de Sevilla, 1966 (Joana Biarnés a "No serà fàcil", editorial La Campana)
Yul Brynner, Lola Flores i Audrey Hepburn en una festa privada a casa de la bailora, 1967
Yul Brynner, Lola Flores i Audrey Hepburn en una festa privada a casa de la "bailaora", 1967 (Joana Biarnés a "No serà fàcil", editorial La Campana)
Els Beatles abans d'actuar a la plaça de toros de Las Ventas de Madrid, 1965
Els Beatles abans d'actuar a la plaça de toros de Las Ventas de Madrid, 1965 (Joana Biarnés a "No serà fàcil", editorial La Campana)
Carmen Sevilla s'emprova el vestuari de la pel·lícula 'Un adulterio decente' a Madrid, 1969
Carmen Sevilla s'emprova el vestuari de la pel·lícula "Un adulterio decente" a Madrid, 1969 (Joana Biarnés a "No serà fàcil", editorial La Campana)
Salvador Dalí vestit de clown amb la model Gueri a Portlligat, 1966
Salvador Dalí vestit de clown amb la model Gueri a Portlligat, 1966 (Joana Biarnés a "No serà fàcil", editorial La Campana)

Com a cronista, especialment per al diari Pueblo, Joana Biarnés també va cobrir esdeveniments i desastres que van sacsejar la vida ciutadana, com la dels seus veïns de Terrassa:

Riuada a Terrassa, 1962
Riuada a Terrassa, 1962 (Joana Biarnés a "No serà fàcil", editorial La Campana)
Riuada a Terrassa, 1962
Riuada a Terrassa, 1962 (Joana Biarnés a "No serà fàcil", editorial La Campana)

I, com era habitual en ple franquisme, en el temps de les fotografies en blanc i negre tramades als diaris de composició linotípica, Joana Biarnés era l'única dona "armada" amb una càmera en molts dels esdeveniments noticiables i sessions per a la premsa:

Biarnés, envoltada d'homes, cobrint un acte
Biarnés, envoltada d'homes, cobrint un acte (Joana Biarnés a "No serà fàcil", editorial La Camp)

A contracorrent

"No serà fàcil" és un retrat exhaustiu d'una dona que va viure a contracorrent en un món d'homes i que pren el títol de la frase que li va dir el seu pare quan va començar en la professió. Però Joana Biarnés, armada amb la seva càmera, va disparar contra tots els prejudicis de l'època, en una vida de pel·lícula.

 

Amb motiu de la publicació del llibre, l'autor, Jordi Rovira, periodista, director i guionista de documentals, també va passar pel programa "Més324", on va conversar amb Xavier Graset:

 

El 2016, dos anys abans de morir a l'edat de 83 anys, el programa "Sense ficció", va dedicar-li el documental "Joana Biarnés, una entre tots", en què es repassava una biografia farcida d'anècdotes amb grans celebritats d'escala mundial com els Beatles.

I és que Biarnés va aconseguir colar-se a l'habitació de l'hotel on els quatre de Liverpool es van allotjar a Barcelona l'any 1965, com testimonia una de les imatges del llibre que ha vist la llum.

 

ARXIVAT A:
Fotografia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut